Monikäyttöinen ja tyylikäs katto huopakattoremontilla

Moneen eri rakennukseen saadaan tiivis ja tyylikäs katto, kun sen vesikatteeksi asennetaan huopaa. Huopa- eli bitumikatto vaimentaa hyvin niin sateen ropinaa kuin ympäristöstä kantautuvaa meluakin. Hitsattavan huopakaton saumat ovat niin tiiviit, että se on ainoa vaihtoehto katoille, joiden kaltevuus on loivempi kuin 1:10 – se sopii tasakatoillekin. Huopakattoremontin tilaat hyvällä hinta-laatusuhteella osaavilta ammattilaisiltamme. Uusimme ja asennamme niin rivitalokiinteistöjen, vapaa-ajan rakennusten, rintamamiestalojen, rantasaunojen kuin vaikkapa teollisuuskiinteistöjenkin katot. Palvelemme myös kattosaneerauksen jälkeen – kun tilaat meiltä kaikki katon kuntoa tukevat huollot ja satunnaiset kattokorjaukset, kattosi kestää sateita, lumitaakkoja ja auringon ultraviolettisäteitä vuosikymmenestä toiseen.

Huopakattoremontilla tyylikäs katto

Meiltä saat huopakattoremontit kaikkialla Suomessa. Toimimme mm. seuraavilla paikkakunnilla: Asikkala, Askola, Espoo, Fiskars, Forssa, Hamina, Hanko, Hartola, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Helsinki, Hirvensalmi, Hollola, Hyvinkää, Hämeenlinna, Iitti, Inkoo, Janakkala, Joutsa, Jyväskylä, Järvenpää, Karjaa, Karkkila, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Kittilä, Kotka, Kouvola, Kuopio, Kuusamo, Lahti, Lapinjärvi, Levi, Lohja, Loppi, Loviisa, Mikkeli, Myrskylä, Mäntsälä, Mäntyharju, Nokia, Nummi-Pusula, Nurmijärvi, Pornainen, Pukkila, Raasepori, Riihimäki, Sipoo, Siuntio, Tampere, Turku, Tuusula, Vantaa, Vihti.

Bitumikate kaltevuuskulman perusteella

Kattohuopia on erilaisia, joista osa vaatii jyrkemmän kattokulman, kun taas osa sopii tasakatollekin. Esimerkiksi perinteikäs kolmiorimakate – jonka tekemiseen meiltä löytyy kompetenssia – vaatii sen, että katon kaltevuus on ainakin 1:3. Hitsattava bitumikermi sopii puolestaan jopa kattokaltevuuteen 1:20 asti. Eniten vaakakupissa kuitenkin painavat rakennuksen omistajan tai muun päättävän tahon makumieltymykset, sillä tarvittaessa voimme muuttaa kattomuotoa, eli tehdä katostasi jyrkemmän. Katon korotus tai harjakulman muutos (esimerkiksi tasakaton muuttaminen harjakatoksi) tarkoittaa normaalia isotöisempää kattoremonttia, mutta me otamme haasteen innolla vastaan ja toteutamme ensiluokkaisen urakan.

Suomalaiseen metsä- ja peltomaisemaan sopivat hyvin huopakattojen murretut värit. Musta on perinteinen väri huopakatolle, mutta ei suinkaan se ainoa. Katolle voi valita myös ruskean, punaisen, sinisen, harmaan ja jopa vihreän eri sävyjä. Hallitsemme suvereenisti myös palahuopakattoremontit, jos päädyttekin valitsemaan katollenne bitumipaanuja. Myös huopalaatoissa on runsaasti värivaihtoehtoja, ja lisäksi voit valita erikokoisista ja -muotoisista laatoista ne katollesi parhaiten sopivat.

Asennuskustannukset suorassa suhteessa työmäärään

Uuden huopakaton tai huopakattoremontin hinta riippuu siitä, kuinka paljon asentajiltamme menee aikaa sen toteuttamiseen. Työmäärä vaikuttaa jopa enemmän kuin katteen hankintahinta ja menekki. Työhön kuluvaa aikaa arvioidessa huomioidaan katon jyrkkyys, katon alta löytyvien rakenteiden kunto ja katon yksityiskohtien määrä. Mitä jyrkempi kattosi on, sitä hitaampaa vesikatteen purkaminen ja asentaminen. Tontille on tuotava rakennustelineitä, eikä katolla voida säilyttää mitään. Rakennustelineiden kasaaminen ja purku vie oman aikansa, ja aikaa vievät myös jokaisen kattoläpiviennin (kuten hormien ja kattoikkunoiden) purku sekä uudelleen asennus.

Paras tapa säästää kattoremontissa on tilata se mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, sillä jos katto ehtii muuttua huonokuntoiseksi ja vuotavaksi, voi sen alta löytyä paljon töitä vaativia kosteusvaurioita. Kattovuodon ei tarvitse jatkua kovinkaan pitkään, kun katon puuosat jo alkavat lahota ja yläpohjan eristeet homehtua. Eristeissä olevat mikrobikasvustot voivat pilata sisäilman ja sairastuttaa talon asukkaat, joten katon alapuoliset osat on usein tarkastettava ja korjattava heti tilanteen niin vaatiessa. Jos kosteusvaurioita löytyy, vaikuttavat eristeiden uusiminen ja puuosien lahovaurioiden korjaus huopakattoremonttisi hintaan.

Katon uusimisen yhteydessä katolle voidaan asentaa uusia kattotuotteita. Huonokuntoiset kattosillat ja rännit on syytä uusia esteettisyys- ja turvallisuussyistä, mutta katolle voidaan tuoda myös alipainetuulettimia, räystäsverkkoja tai vaikka aurinkopaneelit. Vaikka toteuttaisit nyt kaikki kattounelmasi, saat koko paketin meiltä kohtuuhintaisena avaimet käteen -urakkana.

Kirjallinen tarjouksemme on kattotarkastuksen ja asiakkaan toiveiden mukaan koottu

Ensimmäinen askel kattoremontin suhteen on ottaa yhteyttä ja pyytää tarjous omakotitalon, varastorakennuksen, tehdashallin tai mökin katon uusimisesta. Seuraavaksi pitkän linjan kattoammattilaisemme tulee vierailemaan kohteessasi ja tutkii katon aina se alapuolisia osia myöten. Tämän arviointikäynnin perusteella saat kuulla, kuinka kauan katon vaihtoon pitää varata aikaa, ja paljonko katon uusiminen maksaa, kun sen tekevät meidän huipputyyppimme.

Tarjous huopakaton vaihdosta pitää sisällään kaiken, mitä kattoremontissa tarvitaan: teemme samalla rahalla niin töiden suunnittelun kuin rakennus- ja purkujätteen siivoamisen ja jätteiden poiskuljetuksen. Jätettä muuten syntyy yllättävän paljon, vaikka oltaisiin uusimassa ihan tavallisen kesämökin kattoa. Pikkuautolla ja sen perään kiinnitetyllä peräkärryllä saisi tehdä monta reissua jäteasemalle ja taas takaisin! Vanha kattohuopakatto voidaan käyttää uudelleen asfaltin valmistuksessa – kiertotaloutta parhaimmillaan!

Älä unohda kotitalousvähennystä. Voit laskea kotisivuiltamme löytyvän laskurin avulla, millainen vaikutus kotitalousvähennyksellä on kattoremontin lopulliseen hintaan. Materiaaleista ja kilometrikuluista tätä verovähennystä ei saa, mutta se, että töiden osuus voidaan vähentää, tekee kattotöistämme yksityisasiakkaille hyvin edullisia.

Asiakkaan toiveet kuullaan ja otetaan huomioon

Laaja-alaisen katto-osaamisemme ansiosta voimme toteuttaa kaikki uutta kattoa koskevat toiveesi. Tasakatto pulpettikatoksi? Onnistuu! Kaltevampi katto tai aurinkopaneelien asennus? No problem! Kaikki suunnitellaan jo etukäteen, joten työ etenee saumattomasti. Materiaalit eivät lopu kesken, eikä mikään unohdu tehdä. Kattoremontin suunnittelussa vaikuttavat asiakkaan esittämät tarpeet ja toiveet, sekä katon nykyinen kunto. Katon todellinen kunto selviää arviokäynnillä, jonka perusteella saadaan katosta ja työstä kattavampi kuva. Arviointikäynnin jälkeen voimme tarvittaessa ehdottaa uuden katon toimivuutta ja tiiveyttä parantavia lisätöitä, kuten uusien eristeiden hankkimista. Kun lopulliset päätökset materiaaleista ja lisätöistä on tehty, laskemme tarkan hinnan avaimet käteen -huopakattoremontille.

Kattotuotteilla katto päivitetään nykyaikaan

Kattotuotteiden lisääminen onnistuu katon vaihdon yhteydessä edullisin lisäkustannuksin. Lumiesteitä, kattosiltoja, IV-putkia ja huippuimureita voidaan toki asentaa missä vaiheessa tahansa, mutta helpoiten se onnistuu, kun olemme jo valmiiksi paikan päällä rakennustelineinemme ja työkaluarsenaaleinemme. Tiesithän, että lumiesteet on nykyään pakko asentaa kaikille katoille, joiden kattokaltevuus on joko 1:8 tai enemmän? Kattosillat, lapetikkaat, kattopollarit ja putoamissuojat tekevät katolla liikkumisen turvallisemmaksi, ja huippuimurit ja muut IV-järjestelmän osat pitävät sisäilman terveenä. Aurinkopaneelit ovat nykyaikaa. Yhä useampi on alkanut osittain tai kokonaan energiaomavaraiseksi. Aurinkovoimaa onkin helppo hyödyntää aurinkopaneelien avulla, ja niin kannattaa tehdä, sillä aurinkovoima on ilmaista ja päästötöntä. Alle kahdessa tunnissa aurinko luovuttaa meille koko ihmiskunnan tarpeet vuodeksi kattavan määrän energiaa!

Kaltevampaa kattoa helpompi huoltaa kuin tasakattoa

Oli aika, kun tasakatot ja valesokkelit olivat trendikkäitä – nykyään niitä pidetään riskirakenteina. Vesi poistuu varmemmin satula- kuin tasakatolta. Satulakatot ovat myös paremmin tuulettuvia, ja niiden alapuoliset rakenteet on helppo tarkastaa. Katon rakenteita on pakko avata, jos halutaan nähdä, missä kunnossa tasakaton rakenteet ovat. Satulakaton huoltaminen on helpompaa siinäkin mielessä, että satulakatolle ei kerry yhtä paljon lunta ja roskia kuin tasakatolle. Kattokaltevuuden muuttaminen ja tasakaton muokkaaminen harja- tai pulpettikatoksi maksaa ekstraa, mutta tekee katosta varmatoimisemman, huolettoman ja helppohoitoisemman.

Meiltä onnistuvat kaikenlaiset huopakattosaneeraukset, myös sellaiset, joiden yhteydessä asennetaan kattotuoleja, rakennetaan aluskatteita, toteutetaan tuuletusratkaisuja tai jatketaan savupiippua. Emme suosittele rakennuttamaan uutta satulakattoa suoraan vanhan tasakaton päälle, sillä jos katon alle on kuitenkin päässyt kosteutta, rakenteiden kestokyky ei ehkä vastaa odotettua. Kosteusvauriot on tarkastettava avaamalla vanhan katon rakenteet, ja tarvittaessa kunnostettava.

Toimenpideluvankin hankkimisessa tarvittaessa avustamme. Kattomuodon muuttaminen vaikuttaa ratkaisevasti rakennuksen julkisivuun, joten toimenpidelupaa mitä luultavimmin tarvitaan.

Huopa-, tiili- vaiko peltikatto?

Huopakatto voidaan muuttaa peltikatoksi tai tiilikatoksi, tai tiili- tai peltikatto huopakatteeksi. Tämäkin työ edellyttänee toimenpidelupaa, mutta asiantuntemuksestamme tai käytännön osaamisestamme urakka ei milloinkaan jää kiinni. Huopakatolla on monta hyvää ominaisuutta, sillä se on tiivis, sateellakin hiljainen ja aina yhtä tyylikäs katto. Huopakatto soveltuu käytännössä kaikille katoille ja kattokaltevuuksille. Peltikatto on kuitenkin helpompi pitää puhtaana, ja se kestää kymmenisen vuotta pidempään. Sateella, tuulella ja lämpötilojen vaihdellessa peltikatto voi kuitenkin pitää ääntä. Jos päädyt vaihtamaan huopakattosi peltikatoksi, voidaan se asentaa suoraan vanhan bitumikaton päälle, jos katon rakenteet ovat ryhtevät ja vauriottomat.

Tiilikattokin on hiljainen katto. Tiilikatto on huopa- ja peltikattoja huomattavasti pitkäikäisempi ja niin paljon painavampi, ettei se lähde tuulen mukaan. Huopakaton rakenteita joudutaan varmasti vahvistamaan, jos katoksi on tarkoitus latoa tiiliä. Tiilikatolle vähimmäiskaltevuus on 1:4, kun taas konesaumakatto voidaan asentaa jo kattokaltevuuteen 1:10. Lukkosaumakatto sopii kaltevuuteen 1:8 asti, ja suora poimulevy vaatii ainakin kaltevuuskulman 1:7. Tarvittaessa kattoa voidaan toimestamme muokata kaltevammaksi.

Katon elinkaarta jatketaan erilaisilla huolloilla

Jos hiljattain asennetusta huopakatosta ei pidetä huolta, ei katto kestä 40–50 vuotta, vaan saattaa kaivata uusimista ehkä jo 10 tai 20 vuoden päästä. Bitumikatto on erityisen herkkä likaantumaan ja kasvamaan sammaleita, sillä katon epätasainen pinta tarjoaa niille liian hyvän tartunta-alustan. Sammal ja muut epätoivotut kasvustot eivät tee kattoa ”luonnollisen” vaan hoitamattoman näköiseksi, ja tulevat aiheuttamaan rakennuksen omistajalle paljon turhia huolto- ja korjauskuluja. Sammal on yksi bitumikaton pahimmista vihollisista suuren vedenimun vuoksi. Liika kosteus haurastuttaa kaikki katteet, joten ota yhteyttä katon pitämiseksi sammaleista vapaana ja muutenkin hyväkuntoisena!

Bioroska pois huopakatolta kahdesti vuodessa

Bitumikatto sammaloituu vähemmän, kun neulasten, puiden lehtien ja muiden roskien ei anna kertyä sille. Sammaleiden ehkäiseminen katon puhdistusten avulla on hyvä tapa vähentää myös asumisesta aiheutuvaa kemikaalikuormaa (vaikka toteutammekin sammalen poiston biohajoavilla ja mahdollisimman ympäristöystävällisillä kemikaaleilla). Jos omakotitalon, kerrostalon tai vapaa-ajan rakennuksen huopakatto puhdistetaan joka kevät syksy, sammaleita syntyy vain vähän (jos ollenkaan). Kokeneet huopakattoammattilaisemme osaavat olla vaurioittamatta kattoa, ja puhdistavat sen mahdollisimman kattoystävällisesti ilmapuhaltimella. Puhdistamme samalla myös sadevesikourut tai kattokaivot, ja tarjoamme kaupan päälle kattavan kattotarkastuksen.

Säännöllisesti tarkastettu katto pitää pintansa

Kaikkiin katon huolto- ja korjaustarpeisiin voidaan reagoida tarpeeksi nopeasti vain, jos katteen, läpivientien ja saumausten kunto tarkastetaan usein. Suosittelemme, että katto tarkastetaan kahdesti vuodessa. Kun bitumikaton kattotarkastusta ovat suorittamassa meidän ammattilaisemme, emme jätä tutkimatta myöskään katon varusteiden kiinnityksiä tai niiden toimivuutta. Kurkkaamme ja mahdollisuuksien mukaan myös kömmimme katon alle, jotta aluskatteen, kattorakenteiden ja eristeiden kunto tulee samalla tarkistettua. Varmistamme myös räystäiden kunnon, eli esimerkiksi sadevesijärjestelmän vedon sekä räystäslautojen maalaustarpeen.

Asiakkaan ei tarvitse maksaa huopakaton tarkastuksesta mitään, jos on tilannut meiltä jonkin muun kattotyön, esimerkiksi katon puhdistuksen. Tarjoamme katon tarkastuksen aina kaupan päälle, jotta osaisimme kertoa, miten huopakattosi kuntoa voitaisiin parhaiten tukea.

Sammaleiden mekaaninen poisto voi vaurioittaa huopakattoa

Tarjoamme nimenomaan kemiallista sammalenpoistoa, jos katollasi kasvaa sammaleita. Liian reipas harjaaminen (varsinkin liian kovaharjaksisella harjalla) tai katon pesu liian kovalla vedenpaineella voi saada aikaan enemmän pahaa kuin hyvää. Pesusta tai harjauksesta huolimatta kattoon voi jäädä itiöitä ja juuria, joista sammaloituminen alkaa uudestaan. Lisäksi liian kovat otteet voivat vaurioittaa bitumikatetta. Sammalenpoistoaineemme tuhoavat sammalen kaikkialta katteesta, mutta jättävät sen hyvään kuntoon. Kun katolla ei enää kasva sammaleita, ei ole vaaraa saumojen avautumisesta tai sammaleiden alle syöpyvistä rei’istä.

Lumenpudottaja huolehtii siitä, etteivät rakenteet ylikuormitu

Bitumikatolle – varsinkin tasakatolle – voi kasvaa suunnattoman suuri lumitaakka, jolloin kattorakenteet ovat vaarassa vaurioitua. Pari–kolmesataa kiloa kuutiolta painava suojalumi voi vahingoittaa katon rakenteita peruuttamattomasti – esimerkiksi saada katon painumaan luokalle. Älä päädy ojasta allikkoon ja tilaa lumenpudotusta firmalta, joka ei ole tehtäviensä tasalla. Varsinkin herkkähipiäinen huopakatto vaurioituu helposti lapioista ja kolista. Meidän kokeneet ammattilaisemme pudottavat lumet huopakattoa tai sen rakenteita rikkomatta, ja teemme asiantuntemuksella myös jäänsulatukset. Jää vaarantaa niin pihamaan turvallisuuden kuin katon tiiveydenkin, joten jos jäätä esiintyy katon reunalla tai ränneissä, on aika kilauttaa meille!

Kattokaivokin puhdistettava puolivuosittain

Sadevesijärjestelmä – koostuipa se vesikouruista tai kattokaivoista – tulee puhdistaa usein. Roskien takia vesikourujen yli tulviva vesi kastelee talon seinät, ja mahdollisesti jopa sen perustukset. Kattokaivotkaan eivät vedä, jos niissä on roskia. Jos kattokaivo tulvii, se aiheuttaa saumavuotoriskin. Tiivissaumakatonkin saumat antavat periksi ja kosteutta voi päätyä aina yläpohjan eristeisiin asti, jos kattokaivon ympärille muodostuu lammikko.

Pinnoite pitää huovan rasituksensietokykyisenä

Kuluneen oloista kattohuopaa ei ehkä tarvitsekaan uusia – voi olla, että selvitään katon nurkkien ja liitosten vahvistamisella sekä katon pinnoittamisella uudelleen. Katon rakenteiden kunto määrää sen, voidaanko näin toimia, vai onko sittenkin kannattavampaa vaihtaa vesi- ja aluskate sekä kunnostaa katon puuosat. Jos on mielekästä suorittaa pelkkä pinnoitteen uusiminen, saadaan sillä pidennettyä katon elinkaarta pisimmillään jopa parikymmentä vuotta! Uusi pinnoitekerros palauttaa katolle sen rasituksensietokyvyn, minkä vuodet ja pinnoitteen kuluminen ovat siltä riistäneet. Huopa on taas elastinen, joten se kestää mekaanista ja kemiallista rasitusta. Pinnoite suojaa niin auringon UV-säteiltä kuin sammaleiltakin, ja saa katon näyttämään hyvältä. Alkuperäisen värisenä kiiltelevä katto menee ohikulkijoille hyvin täysin uudesta katosta. Ero entiseen ei jää huomaamatta rakennuksen asukkailtakaan!

Koska huopakattoremontti on viimeistään tehtävä?

Katossa olevat vauriot eivät automaattisesti tarkoita tarvetta purkaa ja uusia katto, vaan katto saadaan usein kuntoon täsmäpaikkauksella. Mitä nuorempi katto, sitä luultavammin se kannattaa korjata ja kunnostaa. Vanhan katon korjaamiseen ei kannata enää investoida suuria summia, vaan on paras laittaa kattoasiat kerralla kuntoon ja uusia koko katto. Tyypillisiä huopakattokorjauksia ovat esimerkiksi piipun juuresta alkaneen läpivientivuodon korjaus, lumivaurioiden ja myrskytuhojen kunnostus sekä repsottavien saumojen tiivistys. Joskus tulee vaihtaa koko huopavuota. Riippuu katon rakenteista, riittääkö katon uusimiseksi pelkkä pintahuopien vaihto, vai onko rakenteitakin purettava ja uusittava.

Viimeistään katon tullessa 40–50 vuoden ikään, on aika alkaa varautua kattoremonttiin. Vanha huopa on käytettävyydeltään heikko, ja altis vaurioitumaan sekä vuotamaan. Katon aluskatekin rupeaa tuossa vaiheessa olemaan aikansa elänyt. Aluskatteiden tarkoitus on kestää pidempään kuin vesikatto, mutta koska vanha huopakatto on voinut silloin tällöin vuotaa, on kosteus saattanut haurastuttaa aluskatteenkin. Erityisen nopeasti aluskate haurastuu, jos se pussittaa – löysällä roikkuvaan kohtaan kertyy vettä, ja seisova vesi saa lähes materiaalin kuin materiaalin haurastumaan.

Katon läpiviennit voivat olla ongelmallisia katon tiiveyden kannalta

Huopakaton läpiviennit voivat osoittautua katon kunnon ja vesitiiveyden pullonkaulaksi. Savupiippua, kattoikkunaa, IV-hormeja tai muita läpivientejä ei kuitenkaan kannata jättää asentamatta kattovuotojen pelossa. Teetä läpiviennit meillä, niin katon ei tarvitse pelätä alkavan vuotaa. Läpiviennit pitää lisäksi tarkastaa kahdesti joka vuosi, jotta tiivisteet ja suojapellitykset osataan uusia ajallaan. Myös katon saumat ja jiirit ovat todennäköisiä paikkoja huopakattovuodolle. Niin läpiviennit kuin kaikki saumat ja sisätaitteetkin on hyvä tarkastaa kahdesti per vuosi, jotta vältytään turhilta korjauskuluilta. Lumi ja myrsky voivat saada uudenkin katon vuotamaan sauman, jiirin tai läpiviennin kohdalta, ja vuodon korjaaminen nopeasti pelastaa eristeiden ja kattorakenteiden uusimisurakalta.