Lumi painaa katon rakenteita – tilaa lumenpudotus ajoissa

Lumi voi aiheuttaa monia erilaisia vahinkoja katolla. Vahinkojen havaitsemiseksi katto on tarkastettava joka kevät heti, kun lumi on sulanut pois. Monet vahingot voidaan estää ennalta pudottamalla liiat lumet katolta. Lumien pudotus katolta onnistuu turvallisesti, kun katollesi saapuvat kokeneet kattolumityöntekijämme. Pudotamme lumet kaikenlaisilta katoilta, eli niin tasakatoilta, aumakatoilta, mansardikatoilta kuin vaikka pulpettikatoiltakin. Lumen kertymistä tiilikatolle, huopakatolle ja peltikatolle kannattaa pitää silmällä koko talven ajan, vaikka pakkaslumi onkin kevyempää, eikä yleensä rasita talon kattoa ja sen rakenteita tarpeettomasti. Kevyemmin rakennettu katto – esimerkiksi maneesin katto – saattaa vahingoittua pakkaslumenkin alla.

Tilaa lumenpudotus ajoissa

Mitä lumi voi aiheuttaa katolle?

Kattolumen paino voi vaurioittaa katon rakenteita. Ylikuorma saattaa painaa katon notkolle. Sortumisvaaraa ei asuinrakennuksissa yleensä ole, mutta maneesin, navetan tai pihavaraston katto saattaa sortuakin lumikuorman painon alle. Vielä tyypillisempää on, että lumen paino rikkoo kattoikkunan tai sen läpiviennin. Lumen paino voi rikkoa kaikenlaisia katolta löytyviä yksityiskohtia, saumoja, jiirejä ja itse katetta. Läpivienti- ja saumavuodot ovatkin tyypillisiä keväällä löytyviä vaurioita katolla.

Jos lumiesteet eivät jaksa pidätellä katon lumitaakkoja (tai lumiesteitä ei ole), lunta saattaa valua katolta alas aika lasti. Kattotarvikkeet saattavat lähteä irti ja pudota alas lumen mukana. Varsinkin, jos kattotarvikkeiden kiinnikkeet ovat ruosteiset tai löysällä, voi katolta tulla alas myös tikkaita, siltoja tai rännejä. Kun tikkaat, sillat tai jotkin muut kattotuotteet repeytyvät irti, vaurioituu katekin jollain lailla.

Kattoon katsottava varsinkin keväällä

Kuten sanottu, pakkaslumi on kevyempää, eikä sen yleisesti ottaen tarvitse pelätä vahingoittavan kattoa. Keväällä tilanne muuttuu. Vaikka lumen kertymistä on hyvä seurata pitkin talvea, katse kannattaa luoda kattoon etenkin keväällä. Kun lumen vesiarvo kasvaa, muuttuvat lumimassat aiempaa painavimmiksi. Etenkin tiilikaton omistajan on paras olla tarkkana. Tiilikatto, mikä on painava jo ilman lumitaakkaakin, voi keväisen suojalumitaakan kanssa olla rakenteille liian raskas taakka kantaa.

Kun otat yhteyttä meihin, suoritamme riskiarvion ja sen perusteella teemme oivallisen tarjouksen kerrostalon, mökin tai vaikka ulkorakennuksen kattolumen pudottamisesta. Suoriudumme suvereenisti myös lumen pudottamisesta herkältä huopa- tai palahuopakatteelta. Rakennuksen korkeuskaan ei ole ongelma. Henkilönostimien avulla lumimassoja on helppo alkaa vähentää myös jyrkältä katolta tai korkeiden talojen päältä.

Lumenpudotus – kannattaako siinä säästää?

Lumen pudotus tekeminen itse ei välttämättä ole hyvä idea. Lumimassojen pudottaminen katolta on väärä paikka säästää rahaa, jos säästäminen tarkoittaa sitä, että työ jää ei-niin-kokeneisiin käsiin. Kattolumitöissä on riskinsä. Pihamaan kolaaminen ei ole mitään kattolumitöihin verrattuna! Riskit liittyvät turvallisuuteen, sillä jyrkältä katolta on helppo liukastua. Jopa tasakatolta voi horjahtaa alas, kun kippaa lunta reunan yli. Lunta kipattaessa on otettava huomioon se, mihin lumi päätyy. Väärään paikkaan putoava jäinen ja painava lumitaakka voi olla hengenvaarallinen. Auto tai terassikatoskin voi jäädä alle, ja vaurioitua. Kolmannekseen, kattokin saattaa kärsiä, jos lumen pudotus toteutetaan taitamattomasti. Lapio voi irrottaa tiiliä tai tiivisteitä. Katteen pinta voi naarmuuntua – peltikatto alkaa ruostua pienimmästäkin naarmusta. Lopputulos voi olla vuotava katto – vaikka lumenpudotus on tehty juuri vuotojen välttämiseksi!

Meidän lumenpudottajamme ovat tottuneita katoilla myös talvella. Käytämme aina (jopa tasakatoilla) turvavaljaita ja -köysiä, ja liikumme aina porukassa. Ypöyksin ei jäiselle katolle auta kivuta. Suunnittelemme työn jo etukäteen aina sitä myöten, mihin lumet kipataan. Lumi putoa huopa-, tiili- tai peltikatolta rivakasti, mutta riskittömästi.

Tarvittaessa pudotamme lumet yöaikaan

Talon asukkaiden tai ohikulkijoiden elämän vaikeuttamista välttelemme viimeiseen asti. Kattolumityötkin suunnitellaan etukäteen niin, ettemme vaikeuttaisi tai vaarantaisi kenenkään elämää kattolumitöitä tehdessämme. Laskemme, montako työntekijää tarvitaan, jotta urakka saadaan hoidettua sutjakasti (yleensä yhdessä päivässä). Etsimme kohdan, mihin katolta putoava lumi voi tulla ilman, että terassi, alppiruusupuska tai asukkaan auto vaurioituu. Ulko-oven eteenkään ei lumia sovi lykätä. Hyvin suunniteltuna urakka etenee jouhevasti alusta loppuun, ja turhilta vaaratilanteilta vältytään.

Kun kyseessä on rivi- tai kerrostalon katon lumenpudotus, on turvallisuusasiat otettava huomioon vielä tarkemmin – liikkuuhan pihalla enemmän porukkaa kuin tavallisen omakotitalon tai vapaa-ajan rakennuksen tontilla. Tietysti informoimme kaikkia asukkaita etukäteen, eristämme vaaravyöhykkeen puomeilla tai esimerkiksi lippusiimoilla ja asetamme varoituskyltit kaikkien näkyville. Silti yksi työntekijä jää yleensä vahtimaan vaaravyöhykettä ja varmistamaan sen, ettei kukaan ihminen tai eläin pääse seikkailemaan alueelle, missä lunta pudotetaan.

Jos talo sijaitsee kadun reunassa keskusta-alueella, tarvitaan valvojien lisäksi myös liikenteenohjaajia. Lumen pudotus katolta voi olla fiksua tehdä yöaikaan, kun liikennettä on vähemmän. Näin toimitaan varsinkin silloin, jos joutuisimme tukkimaan osan kadusta tai muuten häiritsemään henkilö- ja ajoneuvoliikennettä merkittävästi.

Katolta voi tulla alas runsas määrä lunta – määrä saattaa yllättää! Pienellä tontilla voi yllättää tilanpuute. Jos tontille pitäisi mahtua myös autoja, voivat lumet aiheuttaa ongelmia. Lumien loppusijoituspaikkaa (onneksi vain kevääseen asti) joudutaan siis etsimään muualta. Otamme tällaisen huomioon jo lumitöitä suunnitellessamme. Meillä on kuorma-autot, joilla lumet saadaan tarvittaessa toimitettua sopivaan lumenkaatopaikkaan. Lumenpudotusta ei siis kannata vältellä sen vuoksi, että pelkäisi lumien tukkivan tontin.

Lumityöt toteutetaan kohtuullista korvausta vastaan

Kattotyöt ovat aina oma kokonaisuutensa – kahta täysin samanlaista keikkaa ei tule vastaan pitkänkään uran tehneellä kattoammattilaisella. Tästä syystä emme esittele kotisivuillamme tai missään muuallakaan listahintoja, vaan teemme tarjouksen kattotöistä – tässä tapauksessa huopakaton, tiilikaton tai peltikaton lumenpudotuksesta – joka kerta erikseen. Kuten aina, ovat katon koko ja muoto sekä työntekijöiden tarve tekijöitä, joiden perusteella laskemme kilpailukykyisen tarjouksemme. Tässä tapauksessa otetaan kuitenkin huomioon myös lumen määrä ja sen koostumus. Lumen vesiarvo vaikuttaa siihen, kuinka paljon lumi painaa, ja kauanko töiden toteutus kestää.

Otamme tarjousta laskiessamme huomioon myös talon korkeuden ja sen sijainnin. Korkean rakennuksen katolla tarvitaan henkilönostimia. Henkilönostinten avulla päästään pudottamaan lunta vaikka kolmikerroksisen kerrostalon katolta. Nostinkoriauton avulla kohoamme kolaamaan vaikka parikymmentäkerroksisen talon katolle. Kerrostalon tai tehdas- tai toimistorakennuksen lumenpudotus vaatii enemmän työntekijöitä; lukuisten kattolumityöntekijöiden lisäksi tarvitaan myös liikenteenohjaajia ja valvojia, joiden tehtävä on estää ihmisiä kävelemästä tai parkkeeraamasta vaaravyöhykkeelle. Mitä enemmän työntekijöitä, sitä enemmän hintaa, mutta meiltä saatu tarjous on aina mitä kilpailukykyisin. Lumen poisto katolta poistaa turvallisuusriskit ja suojaa niin kantavia vesikattorakenteita kuin vesikatonkin elementtejä vaurioitumiselta.

Yksityisasiakkaalla on mahdollisuus kotitalousvähennyksen mukanaan tuomiin verohelpotuksiin myös silloin, kun takana on omakotitalon tai kesämökin katolla teetetty lumenpudotus. Kotitalousvähennys tekee lumitöiden teettämisestä meidän huippuluokan ammattilaisillamme vieläkin edullisempaa. Muista myös rahoitus, minkä avulla kustannukset voi jakaa sopivan kokoiselle aikavälille.

Lumivahinkojen estämiseksi kannattaa hankkia lumiesteet

Lumenpudotus ei ole välttämättä jokatalvista hommaa. Joka talvi katolle ei kerry niin paljon lunta, että lumet uhkaisivat vahingoittaa vesikattorakenteita. Lumen liikkeet voivat kuitenkin naarmuttaa katon pintaa tai irrottaa siltä erilaisia varusteita. Naarmut ja irronneet ilmanvaihtohormit ovat ehkäistävissä lumiesteillä. Lumiesteet estävät myös niitä vahinkoja, joita voi syntyä, kun lunta putoaa katolta. Lumi voi pudota jopa jonkun pahaa-aavistamattoman ohikulkijan päälle. Lumiesteet ovatkin pakollisia kaikkien oviaukkojen, kulkuväylien ja oleskelualueiden ylle, jos katon kaltevuus on 1:8 tai enemmän. Sillä ei ole väliä, onko kyseessä tiilikatto, peltikatto vaiko huopakatto, joista viimeksi mainitulta lumi ei edes kovin helposti ala valua alas. Jalkaränni ei korvaa lumiestettä, vaikka joskus kuulee näin puhuttavan. Jalkaränni saattaa pidellä lunta paikoillaan, mutta samalla se on suuressa vaarassa hajota itse – jalkarännit on suunniteltu kokonaan toiseen tarkastukseen.

Oikein asennettu lumieste suojaa ohikulkijoiden ohella myös katon pinnoitetta ja savupiipun, aurinkopaneeleiden ja kattoikkunoiden kaltaisia yksityiskohtia. Lumiesteet on mielestämme paras asentaa koko lappeen mitalle, jotta lumieste toimisi varmimmin. On hyvä, että kuormitus jakautuu tasaisesti. Kattoikkunat ja muut helposti hajoavat yksityiskohdat voi suojata erillisillä lumiesteen pätkillä, mitkä asetetaan kyseisen elementin ylle.

Olipa tarvetta lumiesteiden asennukselle, kuntotarkastukselle tai korjaukselle, ovat ammattilaisemme valmiita palvelemaan. Saatte kauttamme tukevat ja luotettavat lumiesteet tai -aidat, mitkä sopivat myös kerrostalojen katoille. Mikäli lumieste on vääntynyt tai peräti irronnut katolta, kunnostamme tai uusimme lumiesteen, ja kunnostamme kaikki vauriot, joita kattoon on lumiesteet irti repeytymisestä aiheutunut.

Sama firma suorittaa myös jään poiston katolta

Niin katon reunalle kasvaneista jääpaanteista, rännit tukkivasta jäästä kuin räystäiltä roikkuvista terävistä jääpuikoista kannattaa hankkiutua eroon. Koska kattoa ei kannata hakata eikä rännejä potkia, kannattaa kääntyä meidän puoleemme jään poistamiseksi. Jään poisto katolta ja ränneistä hoituu turvallisesti ja ympäristöystävällisesti, kun tulemme paikan päälle höyrytyskalustoinemme. Kuuma vesihöyry on paitsi riskitön, myös ennennäkemättömän ripeä keino kaikenlaiseen jään poistoon. Kuuma vesihöyry sulattaa jään takaisin nestemäiseen muotoon eli vedeksi. Vedeksi muuttunut jää poistuu katolta normaalia reittiä, eli esimerkiksi vesikouruja ja alastuloputkia myöten.

Jään poisto kattoa vahingoittamatta

Onko omakotitalon, kesämökin tai rivitalon katon reunalla jäätä? Jos raskas ja teräväreunainen jää putoaa alas, voi sattua onnettomuuksia. Jää saattaa myös estää lumen sulamisesta syntyneiden vesien pääsyn vesikouruihin, eli niiden poistumisen katolta. Jos vesi ei jää katolle, voivat katon saumat joutua liian kovan rasituksen alle. Jopa konesaumakaton tai tiivissaumakaton (eli hitsattavan bitumikermin) saumat voivat pettää, jos vesi jää poistumatta katon päältä. Saumavuodosta saattaa seurata katon vesivahinko. Aluskate on olemassa siksi, ettei saumoista tihkuva vesi pääsisi kastelemaan kattorakenteita, mutta aluskatekin on saattanut vaurioitua talven rasitusten tai esimerkiksi alituisen kosteuden takia. Yläpohjan rakenteiden kanssa tekemisiin päätynyt vesi alkaa lahottaa ja haurastuttaa puuosia, ja yläpohjan eristeisiin se saattaa aiheuttaa hometta.

Mikä neuvoksi, jos katon reunalla komeilee jää? Jää pitää poistaa, mutta sitä ei saa hakata, jotta vesikate ei vaurioituisi. Jään poisto kattoa vahingoittamatta onnistuu, kun tilaatte meiltä jään höyrysulatuksen. Höyryllä tehty sulatus on sekä tehokas että ympäristöystävällinen. Jää ei valu katon reunan yli maahan, sillä tarvittaessa sulatamme jään aivan ensiksi vesikouruista. Vesikourut sulavat samalla tavalla kuin itse kattokin, eli kuuman vesihöyryn, tehokkaan höyrytyskalustomme ja asiantuntevien ammattilaisiemme toimesta.

Lämpöhukka kuriin lisäeristeillä

Jos kattojää ja jääpaanteet ovat jokatalvinen näky talosi katolla, on syytä epäillä lämpöhukkaa. Pääseekö lämpö karkuun katon läpi? Valtaosa lämmöstä karkaa juuri katon kautta, sillä lämpö nousee luonnostaan ylöspäin. Toki lämpöä karkaa myös seinien läpi, mutta tavallisinta on juuri katon läpi tapahtuva lämpöhukka. Lämmin ilma pidetään sisällä eristeiden, ei vesikaton avulla. Jos eristeistä on pulaa – kuten monissa vanhoissa taloissa on asian laita – karkaa lämpö sisätiloista katon läpi. Katolla oleva lumi alkaa siksi sulaa altapäin, ja pian vesikaton sekä lumikuorman välissä on runsaasti sulaa vettä. Lumen paino saattaa painaa veden saumoista läpi. Viimeistään näin uhkaa käydä siinä välissä, kun vesi valuu lumen alta kohti (satula)katon reunaa. Kun vesi tulee esiin lumen alta, se jäätyy, ja synnyttää katon reunalle vähitellen kasvavan jäämuodostelman. Osa vedestä jäätyy jääpuikoiksi katon räystäille. Lopulta jäätä on niin paljon, että se patoaa katolle vettä. Vedellä ei enää ole toivoakaan päästä vesikouruun. Patoutunut vesi saattaa tulla saumoista läpi ja kastella yläpohjan.

Katon lisälämmöneristys on helppo toteuttaa. Uusien eristeiden myötä saat kosteusteknisesti toimivamman katon, minkä alla ei tarvitse olla huolissaan kattolumen sulamisesta, jääpaanteista ja niihin liittyvistä turvallisuusuhista tai saumavuodoista. Koska lämmin ilma pysyy sisällä, ei välikattoa esiinny kondenssivettäkään, mitä tavataan varsinkin keväisin huonosti eristettyjen ja aluskatteettomien kattojen alta. Kondenssivettä syntyy, kun lämmin ilma kohtaa kylmemmän ilmanalan – lämpö reagoi tiivistymällä kosteudeksi viileille pinnoille. Rakennuksestasi tulee myös energiatehokkaampi. Edullisemmat lämmityskulut ovat havaittavissa jo seuraavana talvena! Yleensä katon lisälämmöneristys voidaan hoitaa katon rakenteisiin koskematta. Tarvittaessa voimme kuitenkin korottaa kattoa, jotta eristeet mahtuvat paremmin paikoilleen, eikä tuuletustila madallu liikaa.

Korvaako sulanapitojärjestelmä rännien sulatuksen?

Rännien jäätymiseen liittyy muitakin riskejä kuin kaatojen pilalle meneminen tai rännien ruostuminen jään alla. Kun sulamisvedet tulvivat jäätyneiden rännien yli, voi rakennuksen seiniin osuva kosteus johtaa homekasvustojen ja lahovaurioiden syntyyn. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon se, että rännien yli valuvat vedet saattavat muuttaa pihan vaarallisen liukkaaksi. Jos rännit ovat päässeet jäätymään, tulee jää saada poistettua. Potkimaan ei kuitenkaan parane ruveta, eikä hakkaamaan rännejä tai alastuloputkia. Höyrysulatus poistaa jään vaurioittamatta rännejä, niiden kiinnikkeitä tai niiden kiinnikkeitä.

Rännien sulatus on kuitenkin vain oireen korjaamista. Ongelma jää korjaamatta, jos rännien jäätymisen on aiheuttanut pieleen mennyt kaato. Ränni on ensi tilassa korjattava, jotta kaikki vesi valuisi alastuloputkiin. Toinen syy ränneissä seisovalle vedelle on siinä, jos roskia ei poisteta ränneistä kaksi kertaa vuodessa.

Sähköllä toimivat sulanapitokaapelit varmistavat sen, ettei ränni jäädy umpeen talvella. Jos jäätä alkaa muodostua, kaapeli sulattaa jään saman tien. Kaapelit ovat energiatehokkaita, joten asumiskustannukset eivät nouse mitenkään kohtuuttomiksi. Sulanapitokaapelit ehkäisevät siis rännien sulatuksen ja siitä aiheutuvat kulut, mutta ne eivät korvaa rännien puolivuosittain tehtävää puhdistusta. Ränneihin kertyy roskia ja seisovaa vettä, oli kaapeleita tai ei. Seisova vesi aiheuttaa ruostumista ja rännien haurastumista sekä vuotamista. Kaapelit eivät korvaa myöskään rännien kuntotarkastuksia, joiden avulla saumavuotoihin ja huonokuntoisiin kiinnikkeisiin osataan puuttua ajoissa.

Jääpuikkojen poisto ja ojarumpujen sulatus

Kun sulamisvesi valuu katolta kohti räystäitä, se saattaa jäätyä jääpuikoiksi ja -paanteiksi. Jääpuikot saattavat kertoa lämpöhukasta. Ränneistä roikkuvat jääpuikot antavat syyn uskoa, että ränni on tukossa – todennäköisesti jäätynyt. Jään ehkäisyssä voi olla apua rännien sulattamisesta ja tyhjentämisestä sekä katon lisälämmöneristyksestä, mutta ensin terävät jääpuikot tulisi saada poistettua. Emme suosittele ryhtymään puuhaan itse, sillä voit saada teräviä jäänsiruja silmiisi. Me poistamme jääpuikot suojalasein ja kunnollisin hanskoin suojautuneina. Varomme, ettei kukaan pääse ilmaantumaan vaaravyöhykkeelle. Jääpuikkojen tai jäänsirujen takia voi vahingoittua vakavastikin. Samalla kun tulemme poistamaan jääpuikot, voimme sulattaa rännit uusien jääpuikkojen ehkäisemiseksi. Höyrytyskalustollamme voi sulattaa myös ojarummut (eli tierummut). Mikäli talolta valuva vesi kulkee ojarummun kautta, voisi jää aiheuttaa tulvan ja vaurioita rakennuksen rakenteisiin. Jotta vesi ei kääntyisi jään takia väärään suuntaan, ota ajoissa yhteyttä!