Meiltä parhaat tekijät tiilikattoremontille

Tiilikattoremontti on haasteita täynnä – tiiviin ja toimivan tiilikaton toteutus ei ole helpoimmasta päästä! Totta puhuen, jokaisen katon asennus- ja uusimisvaiheensa on omat haasteensa ja vaikeutensa, mutta kun me olemme asialla, etenee urakka tasaisen varmasti. Lahjakkaiden tiilikattoammattilaistemme ammattitaitoon voit luottaa kaikissa vaiheissa katon elinikää. Kun tiilikatto on saavuttanut teknisen käyttöikänsä päätepisteen, suoritamme katon uusimisen tehokkaasti ja taidokkaasti. Nopeimmillaan rakennuksessasi on uusi savitiilikatto tai betonitiilikatto jo parissa päivässä. Jos taas kattorakenteita pitää kunnostaa ja uusia, aikaa on varattava enemmän, mutta yhtä kaikki: meiltä tiilikaton uusiminen sujuu ilman turhia tuumailuja! Uskallamme myöntää taiten asennetulle tiilikatolle laatutakuun, ja myös tiilien omat materiaalitakuut säilyvät. Valmistajan kattotiilille myöntämä takuu käsittää tiilien pakkasen-, veden- ja kuormituskestävyyden normaalikäytössä.

tiilikattoremontti

Miten tiilikattoremontti voi mennä pieleen?

Tiilikaton asentaminen tai uusiminen voi mennä pieleen lukemattoman monessa kohtaa! Jos asialla on harjaantumaton asentaja, voi olla, ettei kattorakenteita ole tarkistettu kunnolla, eivätkä ne olekaan ehjiä tai tarpeeksi kantokykyisiä kestääkseen katon aiheuttaman kuormituksen. Varsinkin, jos kattoremonttiin liittyy puurakenteiden vaihtoa, on paras tilata ammattilainen paikalle.

Katon alla on saatettu tunaroida myös aluskatteen kanssa. Aluskate on helppo asentaa väärin, eli väärin päin tai joko liian kireälle tai liian löysälle. Jos aluskate on nurin päin, päästää hengittäväksi tarkoitettu aluskate kaiken sadeveden välikatolle asti, mutta ei edesauta välikaton tuulettumista. Liika kireys kuormittaa aluskatetta tarpeettomasti, ja jos aluskate on liian löysällä, kerää se päälleen vettä. Vesipussin pohja voi kulua puhki.

Kosteudenhallinnan laiminlyönti on voinut tapahtua jo katon asennusvaiheessa. Materiaalit ja avoimet rakenteet on suojattava säiltä, jotta vesi ei päädy yläpohjaan tai talon seinille. Kun talo on ilman rännejä, voi salaojitus kuormittua liikaa – tämäkin on huomioitava kattoremonttia suunnitellessa ja tehdessä.

Pienikin vesikatteessa oleva reikä tai epätiivis läpivienti voi johtaa homevaurioon. Ei ole samantekevää, kuka omakotitalon, mökin tai rivitalon tiilikaton asentaa, sillä pienikin erhe asennusvaiheessa voi johtaa mittaviin vahinkoihin. Jos rakennuksenne tiilikattoremontti on epäonnistunut ja katossa on asennusvirheitä tai vaurioita, ota yhteyttä, niin teemme tarvittavat korjaukset ja muutokset. Kun haluat asioiden onnistuvan kerralla, tilaa kattosaneeraus meiltä – takaamme, että saat rahoillesi laadukasta vastinetta!

Uusimme tiilikattosi juuri kuten tahdot

Kuuntelemme asiakasta herkällä korvalla ja uusimme tiilikattosi juuri niin kuin tahdot. Laadukas toteutus on itsestäänselvyys, samoin reipas eteneminen töiden suhteen, mutta voimme tehdä katolle monenlaisia muutoksia. Kerro meille kaikki toiveesi uuden katon suhteen, niin saat juuri sellaisen katon, mikä palvelee sinua parhaiten. Kun katon korotus, kattoikkunan asennus tai vaikka piipun pellitys yhdistetään kattoremonttiin, tietää se asiakkaalle kustannussäästöjä. Myös katon alla voidaan tehdä uudistuksia, joilla parannetaan katon toimintavarmuutta ja taataan uudelle katolle mahdollisimman pitkä käyttöikä. Jos lisäämme katon alle lämmöneristeitä, estämme lämmön karkaamisen ulos. Silloin vanhat villat kannattaa uusia kokonaan, jos tiilikatto on vuotanut, ja vesi on toteuttanut tuhoja yläpohjassa. Kattovuodon tai lämmöstä tiivistyneen kondenssiveden takia katon alla voi olla lahovaurioisia puuosiakin. Kondenssiveden syntymistä ehkäistään uusien IV-putkien, laadukkaan eristyksen tai esimerkiksi harjatiilituulettimen avulla, kattovuotoja taas torjutaan ennen kaikkea säännöllisten kattotarkastuksien avulla.

Tiesithän, että kattokaltevuuttakin voidaan muuttaa ja katteen väriä tai katemateriaalia vaihtaa? Tosin tällaiset muutokset saattavat edellyttää toimenpidelupaa, mutta sen hankkiminen on yleensä helppoa.

Betoni- ja savitiili – kas siinä pulma

Savitiilikattojen historia ulottuu huomattavasti kauemmas kuin betonitiilikattojen tarina. Poltettuja savitiiliä tiedetään olleen jo 10 000 eKr! Betonitiilet ovat kuitenkin viime vuosikymmeninä ohittaneet savitiilikatot suosiossa, sillä ne ovat edullisempia. Betonitiilikatto häviää savitiilikatolle käyttöiän pituudessa: se yltää ”vain” noin 70 vuoden ikään, kun taas savitiilikatto saattaa kestää jopa sata vuotta! Savitiilikaton luonnonmukaisuus ja kestävyys sekä kiintoisa ulkonäkö vetoaa edelleen moniin, joten asennamme tällaisiakin kattoja tuon tuosta.

Betonitiilissä on maalipinnoite, mikä yleensä uusitaan kertaalleen sen palveltua katolla pari–kolmekymmentä vuotta. Savitiilet poltetaan, eikä suojapinnoiteta (toki on olemassa myös lasitettuja savitiiliä). Savitiilet suojataan sammaleilta ja vedenimulta suojakäsittelyn avulla; tällaista huoltoa tarvitaan noin 5–10 vuoden välein.

Tiilikatto on kustannustehokas jo asennusvaiheessa

Tiilikaton asennuskustannukset ovat hyvin edulliset, kun ottaa huomioon sen, kuinka pitkäikäinen tiilikatto on. Monikaan katto ei kestä terveenä sataa vuotta, mutta savitiilikattopa kestää! Tiilikaton huoltoihin tai korjauksiinkaan ei tarvitse investoida suuria summia, joten tiilikatto on erityisen hyvä vaihtoehto kaikille kustannustehokasta kattoa etsiville. Sitäkään ei voida kieltää, etteikö tiilikatto olisi myös todella tyylikäs vaihtoehto, ja että sen käyttömukavuus on omaa luokkaansa. Tiilikaton alla ei tarvitse valvoa sateella, eikä se kuumenna asuintiloja kesällä. Vaikka tuulisi kuinka lujaa, ei tämä katto yleensä tempaudu tuulen mukaan.

Tiilikaton vaihdon hinta riippuu monesta seikasta

Kun laskemme tiilikaton vaihdon hintaa, ovat kattotiilien laatu ja menekki vain osa kaikista tekijöistä, mitä on huomioitava. Katon koko ja jyrkkyys, talon korkeus ja kaikki kattotöitä hidastavat yksityiskohdat – kuten piiput, kattoikkunat, jiirit, lipat ja viemärintuuletusputket – otetaan ilman muuta huomioon. Valtavan iso merkitys on sillä, missä kunnossa kattotuolit ja muut katon alapuoliset rakenteet ovat. Kaikenlaiset lahovauriot tulee tietenkin korjata. Rakenteet on joko kuivattava tai uusittava, ja tällainen aiheuttaa töiden teettäjälle enemmän kustannuksia.

Jotta osaamme laskea tarkan hinnan kattosi uusimiselle, tulemme katsastamaan ja mittailemaan kohteen omin silmin. Kyselemme asiakkaalta kaikki kattoremonttia ja sen ajankohtaa koskevat toiveet, ja perustamme laskelmat näihin tietoihin sekä kattotarkastuksen aikana tehtyihin havaintoihin. Kilpailukykyinen hintamme on kaiken kattava, eli toisin sanoen avaimet käteen -paketti. Tuomme tullessamme henkilönostimet ja työkoneet, jos niitä tarvitaan, ja huolehdimme viimeisenkin ruuvin tai puunkappaleen keräämisestä pois töiden päätyttyä. Purku- ja rakennusjätteet päätyvät meidän toimestamme oikeaan osoitteeseen, eli jäteasemalle.

Miten tehdä tiilikattoremontti edullisesti?

Kukaan tuskin haluaa maksaa tiilikattoremontistaan liikaa. Siksi onkin paras ottaa yhteyttä meihin ja tilata tiilikattoremontti meiltä – hinta on varmasti kohdillaan, kun laskemme sen tutkittuamme kohteesi huolellisesti. Hinta tiilikattoremontille riippuu työn määrästä ja tarvikkeiden menekistä. Kaikista edullisimmillaan tiilikattoremontti on silloin, kun katon alla ei ole kosteutta tai lahovaurioita. Kattosaneeraus kannattaakin tilata mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, eli silloin, kun katto ei ole vielä liian haurastunut ja vuotava. Ehkä ei tarvita muuta kuin tiilien vaihto? Näinkin voi käydä, joskin yleisempää on se, että tiilikattoremontin yhteydessä on rakennettava myös aluskate sekä kunnostettava hieman myös kattorakenteita. Pelkkää tiilien vaihtoa eli osittaista tiilikattoremonttia voidaan päätyä tekemään myös silloin, jos tiilien väri on alkanut tympiä. Voi olla helpompaa uusia tiilet, kuin ruveta pesemään ja maalaamaan kattoa.

Jyrkkä katto ja monta asuinkerrosta tarkoittavat molemmat sitä, että on tarvetta työskentelytelineille. Työskentelytelineisiin liittyvät työt lisäävät hieman asentajien työaikaa, samoin runsaat yksityiskohdat. Erityisen edullista on uusia matalan rakennuksen päällä sijaitsevaa, melko loivaa tiilikattoa, jolla on vain välttämättömät varusteet (eli kattoturvatuotteet ja antenni) ja vain yksi tai kaksi läpivientiä (kuten piippu). Kattoläpiviennit, kattovarusteet tai esimerkiksi katon alle tuotavat lisäeristeet eivät kuitenkaan vaikuta katon vaihdon hintaan niin paljoa, että ne kannattaisi kustannussyistä jättää asentamatta. Kattoremontin yhteydessä katon varustelu tai vaikka katon lisälämmöneristys tapahtuu mahdollisimman edullisesti, joten nyt jos koskaan on aika päivittää katto vastaamaan omia toiveita ja omia tarpeita.

Kattoon voi taas luottaa kattotiilien vaihdon jälkeen

Kun tiilet alkavat osoittaa vanhenemisen ja haurastumisen merkkejä, ei kannata jäädä seurailemaan, missä vaiheessa tiilet hajoilevat ja mistä kohtaa katto ensimmäisenä alkaa vuotaa, vaan tilata tiilien vaihto. Kattotiilet voidaan joutua uusimaan jo ennen, kuin katto saavuttaa 70 tai 100 vuoden iän. Varsinkin, jos kattohuoltoja on laiminlyöty, tiilet voivat rapautua puolta nopeammin. Myös myrsky, lumikuorma tai taitamaton kattotyöntekijä on voinut aiheuttaa hallaa tiilille. Jos katon kunto arveluttaa, on ratkaisu uusien tiilien hankkiminen katolle. Uudet tiilet kestävät ilmastomme ja etenkin talviemme aiheuttamia rasituksia luotettavasti. Uusi tiili ei kärsi edes pakkasrapautumisesta, kuten vanha tiili. Kun vanhoihin ja huokoisiin tiiliin imeytyy kosteutta, niiden rakenne kärsii. Aluskate suojaa kattorakenteita rikkinäisten tiilien kohdalta katon alle valuvilta vuotovesiltä, mutta myös aluskate voi ruveta vuotamaan, jos kosteusrasitus on runsasta tai pitkäaikaista.

Silloin, jos uudehkosta ja muutoin hyvässä kunnossa olevasta katosta puuttuu tiiliä, tai tiiliä on mennyt rikki, vaihdamme vain kyseiset tiilet. Tiilenpalasten yhteen liimaaminen ei tuo pitkäkestoista apua, ja mehän emme harrasta väliaikaisia ja epäluotettavia kattokorjauksia, muuten kuin juurikin väliaikaisena hätäratkaisuna. Uusimme huonokuntoiset tiilet ja tarkastamme katon läpivienteineen päivineen, jotta katolle ei varmasti jää muita korjaus- tai huoltotarpeita.

Koska voidaan toteuttaa tiilien uudelleen pinnoitus

Betonikaton pinnoite kestää noin 30 vuotta, sitten se ei enää kykene suojaamaan tiiliä lialta, vedeltä ja sammaleilta. Suojaamattoman ja huokoiseksi muuttuneen tiilen sisään pääsee yhä enemmän kosteutta. Varsinkin leutoina talvina, kun tiilessä oleva vesi jäätyy ja sulaa yhä uudelleen, katto rapautuu rankasti. Joskus asuinrakennuksen tai piharakennuksen tiilikatto voidaan uudistaa pelkällä tiilien uudelleenpinnoituksella. Tällainen kattohuolto saattaa korvata kokonaisen kattoremontin, sillä uusi pinnoite antaa huokoisille ja vaurioitumisalttiille tiilille vielä 30–40 vuotta lisää elinaikaa. Tarkastamme katon pohjia myöten, ennen kuin uskallamme sanoa, voidaanko sinun rakennuksesi katto uudistaa suorittamalla tiilikaton maalaus eli suojapinnoituksen uusiminen. Jos rakenteet ovat kuivat ja ryhdikkäät ja sekä aluskate että kattotiilet ovat ehjiä, katto voidaan uudistaa pelkän pinnoitushuollon avulla. Palvelukokonaisuuteen kuuluu katon pesu, sammaleenpoistokäsittely, uusi pinnoite ja suojakäsittely.

Huoltamalla tiilikattoasi saat siitä pitkäikäisen toverin

Tiilikattoremonttia kannattaa pyrkiä kauemman tulevaisuuteen – se onnistuu tukemalla katon kuntoa ja huoltamalla sitä säännöllisesti. Säännöllisesti tehdyt kattohuollot vähentävät myös tarpeita korjata kattoa. Varsinkin katon harjaaminen on todella tärkeä kattohuolto, sillä katto sammaloituu normaalia nopeammin katolle jääneiden roskien ja niihin sitoutuneen kosteuden takia. Tarjoamme kaikkiin kattohuoltoihin ja korjauksiin mojovan kaupanpäällisen (ilmaisen kattotarkastuksen) ja voit vähentää kilpailukykyiset hintamme verotuksessa, joten on monta toimivaa syytä tilata tiilikaton tarvitsemat huollot juuri tästä osoitteesta.

Kattotarkastusta tehdessä ei parane hätäillä

Tiilikatto pitää tarkastaa joka kevät ja syksy, jotta kuluneen vuodenajan aikana mahdollisesti syntyneet vauriot tulisivat ensinnäkin havaittua, ja toisekseen korjattua ajoissa. Kattotarkastusta tehdessä ei parane hätäillä tai kiirehtiä, jotta kaikki yksityiskohdatkin tulisivat tarkasti katsastettua. Kun otat yhteyttä ja tilaat meiltä mitä tahansa tiilikattotöitä, saat asiakasetuna ilmaisen kattotarkastuksen. Onkin hyvä idea teettää meillä katon puolivuosittainen harjaus ja rännien puhdistus, sillä tällöin sinun ei tarvitse maksaa erikseen kevät- ja syystarkastuksista.

Tarkastuksen aikana tutkimme katon yleiskunnon, eli niin tiilien ehjyyden, suojapinnoitteen kunnon, kaikkien kattotuotteiden ja muiden katon osa-alueiden toimivuuden sekä sadevesijärjestelmän kiinnitysten tukevuuden. Ohjaavatko kaadot oikeaan suuntaan? Tulisiko jiirejä tiivistää? Kaikki tällainen kuuluu kattotarkastuksen ohjelmaan. Myös katon alapuoliset osat tutkitaan, mikäli sinne on esteetön pääsy. Rakenteissa esiintyvät tummentumat, vuotojäljet ja muut kosteusongelmista kielivät merkit pitää ottaa vakavasti. Kattovuodon sijasta kyse voi olla myös huonosta tuulettuvuudesta ja sen aikaansaamasta kondenssivedestä. Jos lämpö jää tuulettumatta pois katon alta, voi se muodostaa kondenssivettä joutuessaan tekemisiin viileän ilman ja katon kylmän alapinnan kanssa.

Miten saada sadevesijärjestelmä toimimaan läpi vuoden?

Sadevesijärjestelmä ohjaa sade- ja sulamisvedet tarpeeksi kauas talon seinistä ja rakenteista, jos roskat eivät tuki rännejä. Vesikourujen puhdistus joka kevät ja syksy estää roskia tukkimasta talon vesikouruja. Jos ränni vuotaa, otsalaudat ja ulkoverhouslaudat voivat ruveta lahoamaan ja kasvamaan homepilkkuja. Laho ja home lyhentävät puurakenteiden käyttöikää. Vesi saattaa päätyä talon perustuksiin asti, jos sadevesijärjestelmästä ei enää ole tukemaan salaojien toimintaa.

Roskien poisto ränneistä ehkäisee myös ruostumista ja niitä jäätymisvaurioita sekä talon asukkaiden turvallisuutta koettelevia ongelmia, mitä rännien jäätyminen saattaa aiheuttaa. Tilaa rännien puhdistushuollot meidän kauttamme (vaikkapa osana katon kevät- ja syyshuoltoa), niin keräämme roskat käsin, huuhtelemme rännit ja tutkimme niiden kaadot sekä kiinnitykset läpikotaisin. Voimme puhdistaa rännisi myös niiden ulkopuolelta, maalata ne tai vaikka asentaa niihin jäätymistä torjuvat sulanapitokaapelit.

Maatuvat lehdet vauhdittavat katon sammaloitumista

Tiili on huokoinen katemateriaali, ja siksi se kerää sammaleita. Sammalet haurastuttavat katon pintaa jopa niin paljon, että sen käyttöikä voi typistyä jopa noin 50 prosentilla. Etenkin katteelle jääneet maatuvat puiden lehdet nopeuttavat katon sammaloitumista. Puut kannattaa poistaa talon ympäriltä myös siksi, etteivät ne varjostaisi kattoa ja estäisi sen kuivumista sateen jälkeen (tai kaatuisi tuulella katon päälle). Sammal tykkää varjosta ja kosteudesta – se kasvaakin usein katon pohjois- tai itäpuolella. Sammaleita ehkäistään pitämällä katto puhtaana, mutta jos sammaleita kuitenkin katolla kasvaa, on aika tilata katon sammalentuhokäsittely. Kemiallisesti tehtynä kaikki sammalet saadaan pois kattotiiliä vaurioittamatta.

Rapautuminen kuriin uudella pinnoitteella tai suojakäsittelyaineella

Betonitiilet on aika pinnoittaa uudelleen niiden saavuttua noin kolmenkymmenen vuoden ikään, sillä ilman suojaavaa pinnoitetta katto ei jaksa vastustaa epäpuhtauksia ja pakkasrapautumista. Laadukkailla pinnoitteilla tekemämme huolto palauttaa tiilien vedenhylkivyyden, ja estää tiiliä likaantumasta tai kärsimästä sammaleista. Tiilien tuleekin olla mahdollisimman vedenhylkiviä, sillä tiilien sisään imeytyvä vesi aiheuttaa tiilen murenemista aina kun se jäätyy.

Betonitiilikatto voidaan pinnoittaa; savitiilikatto ei. Jälkimmäistä estetään sammaloitumasta ja rapautumasta toteuttamalla katon suojakäsittely muutaman vuoden välein.

Lumenpudotus, jäänsulatus… saat nekin meiltä

Hoidamme talvellakin tarvitut kattohuollot kattoa vaurioittamatta, turvallisesti ja tehokkaasti. Jos lumi ei valu itse pois katolta, saattaa se alkaa rasittaa kattorakenteita ja kattotiiliä. Me vähennämme lumimassat omakotitalon, kerrostalon tai minkä tahansa muun rakennuksen katolta. Jäänsulatuksella estetään sekä katolle että rakennuksen ympäristölle aiheutuvia henkilö- ja omaisuusvahinkoja. Sulatamme jääpaanteet kuumalla vesihöyryllä, ja poistamme katon reunalta tai ränneistä riippuvat jääpuikot. Myös vesikourut saadaan auki ja vetämään höyrysulattimemme avulla. Jotta jäästä ei olisi haittaa talon sadevesijärjestelmälle, kannattaa vesikourut puhdistaa ja tarkastaa joka syksy. Samalla tarkastamme lumiesteiden kiinnitykset, katon tiiveyden ja muun muassa eristeiden riittävyyden. Eristeillä lämmön karkaaminen sisätiloista voidaan estää. Kun eristeitä on tarpeeksi, kattolumi ei sula kuin vasta keväällä – se estää kattojään muodostumista talon katon reunoille.