Peltikattoremontit joka taloon

Olipa rakennuksesi omakotitalo, kesämökki tai vaikka rivitalo, tekevät lahjakkaat asentajamme sekä taidokkaimmat kattopeltiseppämme siihen uuden katon laatu- ja takuutyönä. Tunnemme peltikattojen erityispiirteet pitkän kokemuksemme ansiosta, joten osaamme ottaa huomioon kaikki seikat lämpölaajenemisesta kosteusrasitukseen ja koviin tuuliin – koska meillä on tällainen kokonaisvaltainen ja kaukonäköinen ote, selviämme katon asentamisesta vaivattomasti. Avaimet käteen -pakettina toteutettu peltikattoremontti johtaa kestävään ja virheettömään lopputulokseen. Esimerkiksi aaltopeltikatto voi kaikesta edullisuudestaan huolimatta kestää puoli vuosisataa, ja rivisaumattu peltikatto eli konesaumakatto peräti täyden vuosisadan. Peltikatto tulee osoittamaan parhaat puolensa, kun sen asentaa, huoltaa ja korjaa meidän ammattilaistiimimme!

Peltikaton remontti

Peltikatteiden valikoima ei rajoitu pelkkiin aaltopeltikatteisiin

Kun puhutaan peltikatteista, tullee useimmille meistä ensimmäisenä mieleen aaltopeltikatto. Aaltokuvioitu pelti on tuttu näky monilla katoilla ja monien ulkorakennuksien julkisivussakin, mutta esimerkiksi tiilikattoa imitoiva tiilikuvioitu kattopelti on se suosituin katemateriaali Suomessa. Valikoimaa on vielä tätäkin enemmän.

Loivalle katolle pystysaumoja

Jos kattosi on loiva, on oikea vaihtoehto joko lukkosauma- tai konesaumakatto. Suoraprofiilinen lukkosaumakatto sopii aina kattokaltevuuteen 1:8 asti, ja konesaumakatto voidaan toteuttaa jopa katolle, minkä kaltevuuskulma on 1:10 (6 astetta). Suoraa peltipintaa pitkin sulamis- ja sadevedet valuvat katolta alas varmimmin. Lukkosaumakatto on helppo asentaa, siinä on usein monia käyttömukavuutta lisääviä ominaisuuksia (kuten äänieristysnauhat) ja sen kestoikä on jopa 50 vuotta. Kattopeltiseppien toimesta asennettava ja mittatilaustyönä teetetty konesaumakatto kääntää päät ja suojaa rakennuksen jopa sadan vuoden ajan.

Profiilipeltikate sopii hieman jyrkemmälle katolle

Profiilipeltikatto eli poimulevy- tai aaltopeltikate sopii kattokaltevuudelle 1:7 ja siitä ylöspäin. Aaltopellissä on nimensä mukaisesti pehmeä, aaltomainen kuvio, kun taas poimulevyn kuvio on kantikkaampaa. Itsekantavat poimulevyt ovat paras valinta esimerkiksi teollisuuskiinteistöjen katoksi. Tiilikuvioitu kattopelti vaatii vielä jyrkemmän harjakulman, eli 1:5 (11 astetta). Tiilimuotokate korvaa hyvin aidon tiilikaton, sillä ne näyttävät likipitäen samanlaisilta. Tiilimuotokate on edullisempi, helppohoitoisempi ja kevyempi.

Sinkitty kattopelti, pinnoitettu pelti vaiko alumiinikattopelti?

Kattopellit myydään usein valmiiksi pinnoitettuina eli maalattuina. Laadukkaissa, kotimaisissa kattopelleissä pelkkä pinnoitetakuu saattaa kestää 25 vuotta (ja materiaalin tekninen takuu jopa 50 vuotta). Kuumasinkitty kattopelti vastustaa hyvin korroosiota – varsinkin, jos se muutaman vuoden päästä maalataan. Niin tehdaspinnoitetut kuin sinkityt peltikatot pitää huoltomaalata tarpeen mukaan, jotta ne pysyvät ruosteettomina loppuun asti. Alumiinikattopelti on kallis hankittaessa, mutta sen käyttömukavuus ja helppohoitoisuus on omaa luokkaansa. Alumiinikatto ei rapaudu, kärsi UV-säteilystä eikä ruostu. Koska alumiinikatolle on ominaista liikkua eli lämpölaajeta, tulee se ottaa huomioon jo asennusvaiheessa. Alumiinikatosta saa yli sata vuotta kestävän katon. Vielä pidempään kestää vain kuparikatto!

Peltikaton omistaja pääsee helpolla katon huollossa

Jos haluat päästä helpolla katon huoltotöistä, harkitse vakavasti peltikattoa. Vaikka katolla olisi aiemmin ollut huopa- tai tiilikate, se voidaan vaihtaa peltikatoksi. Tarvittaessa muutamme katon harjakulmaa, jotta saavutetaan vähintään 6–7 asteen harjakulma. Miksi peltikaton ylläpito on niin helppoa? Peltikatolta ei tarvitse poistaa sammaleita, katon pesuun riittää yleensä pelkkä tavallinen vesisade, eikä lumikaan yleensä jää asumaan peltien liukkaalle pinnalle. Auringossa tapahtuvasta kuivumisesta ei ole vaaraa, kuten huopakatolla, eikä katto rapaudu tiilikaton tavoin. Kaikki katot tulee tarkastaa ja harjata puhtaaksi kaksi kertaa vuodessa, myös peltikatto. Tällainen perushuolto riittää ehkäisemään ruostumista ja kattovuotoja. Tehdaspinnoitus kestää noin parikymmentä vuotta, sen jälkeen katto tulee lisäksi huoltomaalata noin 15 vuoden välein.

Peltikaton remontista voi selvitä edullisestikin

Kattopellit – jopa korkealaatuiset, kotimaiset kattopellit – ovat edullisia hankkia, ja niiden asennus onnistuu jouhevasti. Kun kattoasi uusivat meidän ammattilaisemme, ei korjata ehjää, eikä laskuteta turhasta. Peltimateriaalin menekin ja uusien kattotarvikkeiden lisäksi kattoremontin hinta lasketaan katon jyrkkyyden ja muodon, rakennuksen sijainnin ja sen korkeuden perusteella. Katon alapuolisten rakenteiden kunto on yksi suurimmista uuden peltikaton hintaan vaikuttavista tekijöistä, sillä mitä enemmän katon alla on korjattavaa, sitä isompi projekti on kyseessä.

Peltikattoremontin yhteydessä on taloudellista toteuttaa kaikki katolle halutut muutokset, kuten aurinkopaneelien asennus, katon lisälämmöneristys, kattoikkuna tai vaikka katon korotus. Laskemme hyvän tarjouksen isommastakin urakasta heti paikan päällä käytyämme. Koska kattoremonttimme toteutetaan aina avaimet käteen -periaatteella, tarjous pitää sisällään kaikki materiaalit, ympäristön suojaamisen, taidokkaiden asentajien työtunnit sekä tietenkin loppusiivouksen ja jätehuollon. Kysy asiantuntijoiltamme lisää joustavasta peltikattoremontin rahoituksesta! Yksityisasiakkaan kannattaa muistaa, että töiden (arvonlisäverollinen) osuus on verovähennyskelpoinen kulu.

Nopeinta on asentaa profiilipeltejä

Profiilipeltikaton asentaminen on nopeampaa kuin esimerkiksi lukkosaumakaton rakentaminen, ja se on vieläpä se edullisin kate hankintahinnaltaan. Konesaumakattoa muistuttavan lukkosaumakaton asentaminen on helppoa, sillä pellit ikään kuin loksautetaan yhteen, mutta se on silti hieman hitaampaa: koska lukkosaumapeltien hyötyleveys on profiilipeltejä kapeampi, vaatii sama kattopinta-ala useampia peltejä. Aidon konesaumakaton asentaminen on vielä hitaampaa, ja se vaatii sekä erityistyökaluja että erityisosaamista. Rivisaumattu peltikatto saumataan paikalleen kattopeltiseppiemme toimesta. Konesaumakatosta kuitenkin kannattaa maksaa hieman enemmän kuin tavallisesta peltikatosta. Konesaumakattoa voi perustellusti kutsua miltei huoltovapaaksi ja todella tiiviiksi katoksi, ja sen käyttöikä on verraton – se kestää jopa 100 vuotta.

Ylimääräiset korjaustarpeet huomioidaan kattoremontin hinnassa

Emme heittele arvauksia sinun rakennuksesi kattoremontin hinnasta, vaan tulemme aina paikan päälle tutustumaan katon kuntoon ja laskemaan hinnan katon todellisen kunnon ja kaikkien sen tarpeiden perusteella. Kaikki katon alta tai kattotarvikkeista mahdollisesti löytyvät korjaustarpeet tiedetään mahdollisimman tarkasti jo tarjousta laskiessa. Tarjouksemme on aina kirjallinen ja kaiken kattava avaimet käteen -tarjous.

Jos vuosikymmenten varrella peltikaton läpi on päässyt vettä, tarvitsevat kattorakenteet korjaamista tai kenties uusimista. Kosteus saa kattorakenteissa aikaan lahovaurioita, ja laho leviää nopeasti vieden mennessään kattorakenteiden kantokyvyn. Kattovuoto on mahdollisesti kastellut eristeetkin. Vesi on voinut aiheuttaa homevaurioita katon eristekerrokseen, mutta asiaan puututaan purkamalla vanhat eristeet, tarkistamalla tilanne niiden alta ja tuomalla katolle uudet ja hengittävät eristeet.

Kattotikkaat, kattosillat ja muut kattoturvatuotteet ovat pitkäikäisiä. Useinkaan ei ole tarvetta uusia kattotarvikkeita, vaan ne voidaan uusiokäyttää. Jos kattoturvatuotteissa tai esimerkiksi vesikouruissa kuitenkin on ruostetta, on epäesteettiset ja toimintavarmuudeltaan heikentyneet kattotuotteet paras uusia. Jos kattoturvatuotevalikoima ei ole ajantasainen, uusimme tai lisäämme kattoturvatuotteita peltikatollesi. Kattoluukku toimii myös kattorakenteiden tarkastamista helpottavana yksityiskohtana. Aurinkopaneelien hinnat ovat huomattavasti laskeneet menneistä vuosista – olisiko sinunkin katollasi tilaa uusiutuvaa energiaa tuottaville aurinkopaneeleille?

Joskus alusrakenteisiin ei tarvitse koskea lainkaan

Aina peltikattoa ei pidä purkaa atomeiksi, vaan osittainen kattoremontti on oikea ratkaisu. Voimme purkaa ja vaihtaa pelkät kattopellit, jos kattorakenteet tai aluskate eivät vielä osoita haurastumisen merkkejä. Aluskatteen käyttöikä on periaatteessa sama kuin vesikatteenkin, mutta joskus tilanteet elävät ja vesikate vaurioituu tai kuluu loppuun ennen aikojaan. On tapauksia, jolloin kattopeltien vaihto tulee taloudellisemmaksi kuin aloittaa ruosteenpoisto ja kattopeltien maalaus (varsinkin, jos katon väriä halutaan vaihtaa – se vaatisi parikin maalikerrosta). Arvioimme aina tarkoin, mikä on paras tapa toimia juuri sinun kattosi kanssa.

Osittaisella peltikattoremontilla voidaan tarkoittaa myös katon osittaista uusimista, esimerkiksi silloin, jos on tarkoitus uusia vain rakennuksen vanhan puolen katto, tai jos katosta on vaurioitunut vain osa. Esimerkiksi ison rakennuksen päälle tuulella kaatunut puu voi vaurioittaa kattoa ja kattorakenteita vain puoliksi.

Peltikaton elinkaaren pituus vaihtelee

Katon vuotokorjaukset ja esimerkiksi irronneiden peltilistojen kiinnitykset ovat tyypillisiä peltikattokorjauksia. Jokaista peltikattoa tarvitsee joskus paikata. Kattoreiät on paras korjata uusimalla huonokuntoinen pelti, eikä peltikaton aluskatettakaan kannata ruveta paikkaamaan – paikkakohdat eivät kestä ilmastomme rasituksia kovinkaan kauaa. Kattojiirien saumaus ja seinällenosto-, räystäs- ja päätypellin vaihto ovat myös tavallisia kattokorjauksia. Tilaa kaikki peltikaton korjaukset ja paikkaukset meiltä, sillä vain asiantuntevasti tehtyjen peltikattokorjausten avulla pidennetään katon käyttöikää.

Jos peltikaton korjaukset ja huollot on laiminlyöty, voi kattosaneeraus kolkutella ovelle jo 20–25 vuoden päästä katon asentamisesta. Myös asennusvirheiden takia voidaan tarvita ennenaikaista kattoremonttia. Kattosaneeraus ratkaisee kattohuolet kerralla. Viimeistään sitä tarvitaan, kun katto alkaa olla 50-vuotias – tällöin peltikattovuodot yleistyvät, ja kattokorjauksiin palaa aikaa ja rahaa. Konesaumakatto tosin toimii jopa sata vuotta putkeen.

Ehkä arvot, onko jo aika tilata kattoremontti, vai kannattaako kattovuoto tai jokin muu vaurio vielä paikata? Ammattilaisen mielipiteen peltikaton kunnosta saat kutsumalla meidän asiantuntijamme paikalle. Tutkimme omakotitalojen, navettojen, kesämökkien, maneesien, hallien ja esimerkiksi teollisuusrakennusten peltikatot, ja esitämme lopuksi seikkaperäisen selostuksen kattokokonaisuuden kunnosta. Jos katto on taloudellisinta uusia, saat sen meiltä kilpailukykyisellä hinnalla. Mikäli kattokorjauksella katon elinkaarta voidaan pidentää tarpeeksi aiheutuviin kustannuksiin nähden, voit luottaa saavasi katon kerralla mitä tiiveimpään ja toimivampaan kuntoon. Me huomaamme ylös kohonneet peltikattonaulat, huonosti katossa kiinni olevat kattotikkaat, kondenssivedestä kertovat merkit ja pieleen menneet rännien kaadot, joten kaikki saadaan priimakuntoon. Työ etenee aina reippaassa aikataulussa, sillä meillä on töissä useita peltikattoasiantuntijoita eikä pelkkiä harjoittelijoita ja hanslankareita.

Kattohuolloilla tuetaan uuden ja vanhan peltikaton kuntoa

Profiilikaton, tiilimuotokaton, lukkosaumakaton tai konesaumakaton kunnossapidossa ei ole meitä voittanutta. Me tiedämme, miten kattoa kannattaa huoltaa niin, että se kestäisi mahdollisimman pitkään, ja toteutamme huoltotoimenpiteet aina yhtä tasokkaasti. Kuten aina, tärkein katon huolto on katon puhdistus ja sen kunnon tarkastus. Tällaista tarvitaan noin kuuden kuukauden välein, eli ennen lumentuloa ja heti, kun lunta ei enää katolla ole. Myös katon huoltomaalaus on tarpeen, mutta vasta pinnoitteen kuluttua.

Tilasitpa meiltä sitten peltikaton huolto- tai korjaustöitä, teemme koko katon yleiskuntotarkastuksen aivan ilmaiseksi. Paikannamme kaikki ruostevauriot, naarmut, reiät, haurastuneet tiivisteet ja muut ongelmat, ja tarvittaessa tee oivallisen tarjouksen alkuperäisen kattotyön lisäksi tarvittavista huolloista tai kunnostuksista.

Pesunkestävät ammattilaisemme puhdistavat joka katteen

Katon huollon kulmakivi on katon pinnan puhdistus kahdesti vuodessa. Katolle kertyy paljon lehtiä ja muuta roskaa puolessa vuodessa, ja jopa peltikatto voi alkaa sammaloitua kostean bioroskakuorman takia. Sammalet saa katolta pois mekaanisesti, eli pesemällä tai harjaamalla. Varsinainen ongelma on kuitenkin ruoste. Roskat varjostavat kattoa ja sitovat siihen kattoa, joten katteen pinta ei pääse kuivumaan: näin ollen se ruostuu helpommin ja nopeammin.

Peltikatot on helppo puhdistaa harjaamalla – kattopesua tarvitaan lähinnä huoltomaalauksen pohjatöissä. Viimeistään katon harjauksen jälkeen vesikourut ovat täynnä roskia, joten myös peltikaton sadevesijärjestelmän puhdistaminen kuuluu tekemiimme syys- ja keväthuoltoihin. Kuten aina, tarjotaan kaupan päälle kattotarkastus, minkä ansiosta katolla mahdollisesti esiintyviin paikkaus- ja korjaustarpeisiin osataan puuttua ajoissa.

Katon tarkastuksen jälkeen tiedät kattosi kunnon

Tarjoamme yhden kattotarkastuksen joka ikisen kattotyön yhteydessä, ja siten autamme asiakasta säästämään sekä kattoa että rahaa. Ensimmäisen kerran katto on aika tarkastaa heti keväällä, sillä talvi asettaa katolle niin kovia haasteita, että jotain on saattanut hajota. Jos piipunjuuri vuotaa tai lapetikkaat uhkaavat pudota katolta, osataan tilanteeseen puuttua tarpeeksi ajoissa tekemämme kattotarkastuksen ansiosta. Toisen kerran katon kunto kannattaa käydä läpi loppuvuodesta, jotta kattoon ei jää huonokuntoisia saumoja tai reikiä talven ajaksi. Syys- ja kevättarkastuksen voi tilata erillistyönä, mutta jos tilaat samalla katon puhdistuksen, emme veloita tarkastuksesta mitään.

Peltikaton kunnon tarkastus käsittää katon tiiveyden tarkastuksen ja tietenkin myös aluskatteen katsastuksen, jos katon alle pääsee. Tutkimme myös kattorakenteet, jos mikään ei estä meitä menemästä yläpohjaan. Kuntotarkastuksen perusteella selviää myös kaikkien katon läpivientien ja varusteiden kunto ja se, ovatko saumaukset, jiirit, tiivisteet ja pellitykset kunnossa. Ruosteläiskät saadaan kuntoon ruosteenpoistolla ja paikkamaalauksella, ja uudet ruostevauriot estetään paikkaamalla kaikki katteen pinnoitteeseen ilmaantuneet naarmut saman tien. Jos vanhat peltikattonaulat ovat pumppautuneet ylös, tarjoamme naulojen vaihtoa pitävimmiksi kateruuveiksi.

Maalipinnoite eristää kosteuden

Ruoste vaanii kaikkia peltikattoja uhaten ohentaa ja rei’ittää ne, mutta jos peltikatto puhdistetaan kahdesti vuodessa, ei ruoste pääse heikentämään kattosi kuntoa. On aika tilata peltikaton huoltomaalaus, kun alkuperäinen pinnoite on ohentunut ja kulunut. Ensimmäistä huoltomaalauta tarvitaan ehkä 15–20 vuoden kuluttua peltikaton asentamisesta, ja sen jälkeen katto maalataan arviolta 10–15 vuoden välein.

Jotta kattomaalaus onnistuu, pitää katto pestä ja ruostevauriot käsitellä. Lika hylkisi maalia. Reikäistä kattoa ei tietenkään kannata pestä, sillä epätiiviistä kohdista katon alle voisi päästä vettä, ja katon rakenteet voisivat kastua. Katto on siis paras tarkastaa mahdollisten paikkaus- ja tiivistystarpeiden varalta, ja pestä vasta sitten. Painepesuri vahingoittaisi kattopeltejä, siksi katto pestään pehmytharjoilla ja tavallisella letkupaineella. Kun katto on kuivunut auringossa, maalataan katto kerran tai kahdesti. Maali voi olla erivärinen kuin aiempi.

Lumen pudottaja valittava huolella

Loivalle katolle voi kertyä lunta, vaikka periaatteessa lumi valuukin itse pois liukaspintaiselta peltikatolta. Varsinkin suojalumi voi vaurioittaa katetta tai sen rakenteita, jos liikoja lumi ei ajallaan poisteta. Hallitsemattomasti katolta valuva lumi saattaa aiheuttaa vaaratilanteita myös ohikulkijoille. Katolta alas vyöryvät lumimassat saattavat rikkoakin kattoa, sillä varsinkin rännit, aurinkopaneelit ja viemärintuuletusputket lähtevät helposti lumen matkaan. Kun kattotuote repeytyy irti väkisin, katto vaurioituu. Vähintäänkin naarmuja voi syntyä, sillä lumimassan seassa voi olla jäätä.

Jos et ole tottunut työksesi liikkumaan katolla, on lumenpudotus parasta teettää ammattilaisillamme. Paitsi että liukkaalla ja jäisellä katolla liikkuminen on vaarallista, voi samalla tulla vaurioittaneeksi kattoa. Katteen ruostuminen alkaa kaikenlaisista naarmuista, joita liian lähellä katteen pintaa käyvä lapio saattaa aiheuttaa. Meidän kattoammattilaisemme tekevät hyvää työtä, mikä ei aiheuta vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Ehkä katolla tai ränneissä on jäätä? Se sulatetaan helposti ja huolettomasti kuumalla vesihöyryllä. Jää uhkaa ohikulkijoiden turvallisuutta, mutta se voisi estää veden poistumisen katolta. Jos katolle patoutuu sulamisvesilammikoita, voi jopa konesaumakatto ruveta vuotamaan saumoistaan.

Vesikourun toiminta kiinni sen roskattomuudesta

Huolehdimme myös vesikourujen ja alastuloputkien toiminnasta puhdistamalla ja tarkastamalla ne kaksi kertaa joka vuosi. Kosteus ei nouse sokkeliin ja perustuksiin, jos ränni vetää. Ränni ei vedä, jos siinä on roskia. Tällöin myös otsalaudat ja muut ulkopuuosat saattavat kastua. Laho- ja muilta kosteusvaurioilta vältytään rännihuoltojen ja sulanapitokaapeleiden avulla.