Palahuopakaton kaikki korjaukset tästä osoitteesta

Palahuopakatto eli bitumipaanukatto sopii moneen, mutta ei kuitenkaan kovin loiville tai tasaisille katoille. Jos kattosi on kovin loiva, on hitsattavasta bitumikermistä rakennettava huopakatto ainut vaihtoehto. Tavallisen huopakaton korjaaminen on periaatteessa aivan samanlaista kuin bitumipaanukaton kunnostaminen. Niin tavallisen huopakaton kuin palahuopakatonkin suurimpia uhkia ovat sammalet, auringon kuivattavat ultraviolettisäteet ja huoltajat, joilla ei vielä ole kokemusta kattohuovan erityispiirteistä. Monet huopakaton huollot liittyvät näiden tekijöiden aiheuttamien ongelmien korjaamiseen, kun taas monet huollot liittyvät siihen, että kattoa vahvistetaan kestämään paremmin näitä uhkia.

Me paikkaamme bitumipaanukatot aina yhtä kilpailukykyisin ja viimeisen päälle kokemuksella. Laadukkaan työn lisäksi, joka kerta kun liikumme omakotitalon tai vaikka rantamökin katolla, saa asiakas ilmaisen kuntotarkastuksen kaupan päälle. Ammattilaisen mielipide katon kunnosta on aina paikallaan, varsikin kun antamamme kuntoraportti sisältää reilun tarjouksen kaikista mahdollisesti tarvituista huolloista ja korjauksista. Olipa sitten kyse irronneiden paanujen liimaamisesta kumibitumiliimalla tai vuotavien vesikourujen korjauksesta, saat meiltä toimeliaat tekijät tarvittavien korjausten tekemiseksi.

Palahuopakaton korjaus

Palahuopakatto kaipaa asiantuntemustamme

Väärin toteutettu kattokorjaus ei auta asiaa, päinvastoin: se voi itse asiassa jopa pahentaa tilannetta ja vaurioittaa kattoa lisää. Meidän asiantuntemuksemme avulla niin grillikodan, kerrostalon kuin kesämökinkin laattakatto tulee jälleen ensiluokkaiseen kuntoon. Kunnostamme isot ja pienet bitumipaanukatot, rakennuksen käyttötarkoituksesta tai sijainnista riippumatta. Tiedämme tavat kunnostaa myös pahoin vaurioituneen katon, esimerkiksi pidemmän aikaa vuotaneen katon. Jos kattovuoto on saanut jatkua pidempäänkin, löytynee katon alta erilaisia ja eriasteisia kosteusvaurioita. Tällaisessa tilanteessa on aika uusia katon rakenteita sekä yläpohjan eristeitä, mutta teemme kaiken suunnitelmallisesti ja sujuvasti. Tästä samasta osoitteesta saat saumaajan myös kattojiirille, uusijan räystäslaudoille ja saneeraajan savupiipulle. Mitä tahansa paikattavaa tai tiivistettävää palahuopakatollasi onkaan, ota ensimmäiseksi yhteyttä meihin!

Palahuopakaton tiivistyksen kanssa edetään tapauskohtaisesti

Katto pitää tiivistää, jos palahuopakatteeseen tulee reikä. Reikien ohella katto saattaa vuotaa myös saumoista tai läpivienneistä. Jokainen vuototilanne ratkaistaan ottamalla yhteyttä meihin ja tilaamalla katon korjaus ammattilaisiltamme. Meidän suorittamamme kattokorjaus antaa luotettavan ja pitkäkestoisen avun, eikä avun paikalle saamista tarvitse odottaa kauaa. Tutkimme aina, mistä vuoto johtui, ja teemme kaikkemme tulevien reikien tai läpivientivuotojen ehkäisemiseksi. Kattoreiän syy voi johtua katolla olleista sammaleista. Sammalet on poistettava, jotta huopa ei enää haurastuisi, ohentuisi ja vuotaisi. Läpivientivuodon takana voi olla lumen mukana katosta irronnut ja alas maahan pudonnut ilmanvaihtohormi. Saumakin on saattanut alkaa vuotaa katolla olleen lumen takia. Sauma voi pettää lumen aiheuttaman paineen alla. Lumet onkin hyvä pudotuttaa katolta alas, ennen kuin sen paino saavuttaa kohtuuttomat mittasuhteet. Palahuopakaton aluskate ehkäisee monet kattovuodot. Jos aluskate on ehjä, ohjautuvat kaikki katon alle joutuvat vedet oikopäätä katon räystäille. Rakenteet eivät kastu, jos aluskatteessa ei ole ongelmia. Aluskate voi kuitenkin olla rikki, ja silloin voidaan joutua tekemisiin laho- ja homevaurioiden kanssa.

Tulemme aina paikan päälle tutkimaan vuotavan katon ja suunnittelemaan sen, miten juuri tämän katon korjauksen kanssa on paras edetä. Tutkimme, miten paljon puuosia ja vesi- sekä aluskatetta on korjattava. Arviointikierroksen päätteeksi voimme antaa tarjouksen palahuopakaton korjaamisesta ja kertoa, kauanko aikaa korjaukseen tulee varata. Jos katon rakenteet ovat kuivat, saadaan katto kuntoon nopeasti ja edullisesti. Paikkapalan liimaaminen paikoilleen voi riittää – tai vaihtoehtoisesti saumojen, jiirien ja läpivientien tiivistys massaamalla. Aluskate korjataan tarvittaessa vuotokohdan – esimerkiksi läpiviennin – kohdalta. Mikäli katon alapuoliset osat kuitenkin ovat kastuneet, ei riitä, että vesi- ja aluskate kunnostetaan sellaisiksi, etteivät ne enää vuoda. Puuosatkin pitää kuivattaa tai uusia, ja puhallusvillat tai eristeet vaihtaa kuiviin. Vain näin päästään lopullisesti eroon lahon ja homeen uhasta. Jos katto on iäkäs tai vahingot ovat suurisuuntaisia, saattaa palahuopakattoremontti olla se paras vaihtoehto.

Miten palahuopakaton aluskate korjataan?

Palahuopakaton kunto tulee tarkastaa puolen vuoden välein, jotta vesi- tai aluskatteeseen mahdollisesti syntyneet vauriot havaitaan ajoissa. Jos katon alta löytyy kosteutta syys- tai kevättarkastuksen yhteydessä, on syytä epäillä kattovuotoa. Reikiä tulee tuolloin etsiä sekä vesi- että aluskatteesta. Aluskatteet ovat erittäin vahvoja, itse asiassa jopa niin vahvoja, että tarvittaessa ne riittävät korvaamaan varsinaisen vesikatteen. Aluskate ei kuitenkaan toimi, jos siinä on reikiä tai repeämiä.

Aluskatteen täsmäkorjaus on haastavaan. Useimmiten suositellaan, että aluskate korjataan lape kerrallaan. Jossain tapauksissa voidaan aluskatetta korjata kattotuoliväli kerrallaan, mutta tämäkin voi aiheuttaa epätasaisia saumakohtia sekä muita ongelmia. Jos katto on muutenkin ehtoon puolella, kannattaa vakavasti pohtia laajempaa remonttia. Ota kuitenkin meihin yhteyttä, niin tutkitaan aluskatteen tilannetta tarkemmin.

Luonnonvoimat voivat aiheuttaa yllättäviä korjaustarpeita

Lumi ja tuuli voivat aiheuttaa äkillisiä ja odottamattomia korjaustarpeita. Huopakatolle saattaa kertyä turhan paljon lunta katon rakenteiden kantokykyyn nähden, sillä huopakatolta ei välttämättä valu itsekseen alas. Lumimassojen paino voi kasvaa useisiin tuhansiin kiloihin. Asuinrakennusten katot sortuvat ani harvoin, mutta piharakennuksissa sortumisriski voi olla jopa käsin kosketeltava. Tuuli saattaa kuljettaa lumet jiirien päälle, ja epätasainen kuormitus on katon rakenteille vielä pahempi pala purtavaksi. Katon luokalle painumista ja muita rakenteellisia vaurioita yleisempiä ongelmia ovat kuitenkin lumen aiheuttamat sauma-, jiiri- ja läpivientivuodot. Paineen alla paremmatkin saumat voivat pettää. Ota yhteyttä saadaksesi nopeaa ja ammattitaitoista korjausapua kaikkien talven aikana mahdollisesti syntyneiden vaurioiden korjaamiseksi. Korjaamme myös lumen katolta irrottamat tikkaat, rännit ja hormit.

Myrskytuuli on toinen luonnonvoima, mikä saattaa repiä bitumipaanukatolta kattotuotteita, esimerkiksi kattotikkaat, piipunhatun tai -pellitykset, aurinkopaneelit tai vaikka viemärintuuletusputket. Suoritamme luotettavalla asiantuntevuudella isotkin myrskyvauriokorjaukset, esimerkiksi palahuopakaton päälle kaatuneen puun aiheuttamat vahingot. Koska myrskyn tekemistä vaurioista saattaa saada korvausta vakuutusyhtiöltä, kuvaamme ja dokumentoimme katon vauriot – dokumenttiemme avulla korvausten hakeminen on helpompaa.

Tiivistystyöt ehkäisevät vesivuodot

Katon läpivienneistä sekä katon saumoista ja jiireistä on paljon kiinni. Tarkastamme niiden kunnon aina palahuopakattoa huoltaessamme tai korjatessamme, jotta osaisimme suositella niiden tiivistämistä ajoissa. Jos kattoikkunan tiivisteitä ei uusita ajoissa, saattaa se alkaa vuotaa vettä katon alle. Tiivisteet ovat herkästi kuluvia, sillä ilmastomme asettaa haasteita kaikenlaisille ulkona sijaitseville elementeille. Tiivisteitä kuluttavat niin kosteus, lumen paino kuin ulkolämpötilan vaihtelutkin. Jos kattoikkunan tai savupiipun läpivienti on alkanut jo vuotaa, korjaamme läpiviennin ja sen kohdalla olevan osan aluskatetta. Lisäksi tarkastamme katon rakenteiden kunnon, eli sen, onko puuosia kunnostettava tai lämpöeristeitä uusittava.

Näin toimitaan myös mahdollisen sauma- tai jiirivuodon löydyttyä. Saumatkin kuluvat vuosikymmenten saatossa. Sammal pyrkii työntymään myös katon alle, ja tässä prosessissa se saattaa vähitellen avata saumaa. Kattojiirin eli sisätaitteen päällä saattaa olla enemmän lunta kuin muualla katossa, joten näiden kohtien kuntoa on tarkkailtava jokaisen kattotarkastuksen yhteydessä. Uudelleensaumaus auttaa ehkäisemään katon vesivuodot.

Katon läpivienneistä (varsinkin ilmanvaihtoputkien kohdalta) saattaa tippua kondenssivettä katon alle. Kondenssivettä syntyy, kun lämmin ilma kohtaa viileän pinnan. Lämmöstä kondensoitunut vesi tuhoaa puuosat ja eristeet hitaasti, mutta varmasti. Kosteuden muodostuminen ehkäistään eristämällä putki paremmin. Samalla pienennetään lämpöhukkaa (ja asunnon lämmityskuluja).

Kattoturvatuotteiden kunto alistettava säännölliselle seurannalle

Kattotikkaat, putoamissuojat ja muut kattoturvatuotteet on tarkastettava usein, koska katon turvallisuus riippuu niiden kunnosta. Jokaiselle säännöllistä huoltoa tarvitsevalle katolle on päästävä turvallisia ja tukevasti kiinnitettyjä tikkaita pitkin. Omakotitalon, paritalon, kerrostalon tai kesämökin katolla on muutakin säännöllisesti huollettavaa kuin pelkkä palahuopakate, esimerkiksi savupiippu, ilmanvaihtokone tai savunpoistoluukku.

Katolle tarvitaan usein myös lumiesteitä, joiden avulla katolta putoavat lumet eivät aiheuta uhkaavia vaaratilanteita alhaalla maassa liikkuville. Lumiesteitä tarvitaan jo silloin, kun katon kaltevuus on 1:8.

Lumiesteet tai muut kattoturvatuotteet voivat vahingoittua vuosikymmenten saatossa. Meiltä saat korjaajan kaikille kattoturvatuotteille, ja tutkimme niiden kunnon ilmaiseksi kaikkien muidenkin kattokorjausten ja -huoltojen lomassa. Voi olla, että ruoste, lumi tai myrsky on aiheuttanut korjaustarpeita. Jos katolla on ollut runsain mitoin lunta, ovat kattotikkaat voineet pudota katon mukana katolta; näin voi käydä myös kovalla tuulella.

Vesikouruhuollot ja saneeraukset ovat osa arkeamme

Vaikka vesikourut ovatkin hyvin pitkäikäisiä ja kestäviä, voivat ne kuitenkin rikkoutua tai vuotaa. Korjaamme kerrostalojen, omakotitalojen ja huviloiden kourut entiselleen, jos jää, ruoste tai lumi on ehtinyt rikkoa ne. Tyypillisiä ongelmia ovat se, että kouru ruostuu puhki, tai että joko jatkosaumat tai kourun ja vesikaton liitos vuotaa. Voi käydä niinkin, että ränneissä olleiden jäätyneiden roskien ja veden paino pilaa vesikourujen kaadot. Myös kova myrskytuuli voi irrottaa vesikourut katon reunalta, ja korjaajalle on tarvetta. Avun saaminen meidän kauttamme ei kestä kauaakaan, ja saatava apu on aina mitä ammattitaitoisinta.

Kourujen ongelmia ehkäistään puhdistamalla kourut säntillisesti. Samalla tarkastetaan saumojen, kiinnitysten ja kaatojen kunto. Jos vesi ei poistu ränneistä, kouru ruostuu hitaasti mutta varmasti. Jos ränni vuotaa, se kastelee räystäslaudat, otsalaudat, talon julkisivun ja mahdollisesti myös perustuksetkin. Toimivat rännit ja toimiva salaojitus ovat olennainen osa rakennuksen kosteudenhallintaa.

Monipuolista korjauspalvelua kautta Suomen

Palvelemme varsin laaja-alaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että palvelemme monipuolisesti tarjoten kaikkia katon tai katon varusteiden tarvitsemia asennuksia, korjauksia ja huoltoja. Laaja-alaisuus tarkoittaa myös sitä, että toiminta-alueemme kattaa koko Suomen. Asuitpa Savossa tai saaristossa, saat palahuopakaton kattotyöt tästä samasta osoitteesta tilaamalla.

Palvelurepertuaariimme kuuluu kaikenlaiset kattotyöt yläpohjasta vesikatteeseen ja aina savupiipuun asti. Piipunhatulla sekä piipunpellityksillä esimerkiksi vähennetään piipun korjaustarpeita, sillä jos sade- tai sulamisvedet kastelevat hormin, alkaa se vähitellen rapautua. Kosteus ja rapautuminen johtavat vähitellen jäätymisvaurioihin, eli hormiin syntyy yhä isompia koloja. Koloissa on nokea, mikä voi syttyä tuleen ja aiheuttaa rakennuspalon.

Maalaamme myös katon ulkopuuosat ja rännit. Otsa- ja räystäslaudat onkin hyvä maalata usein, sillä vesi voi saada ne lahoamaan. Lahovauriot voisivat levitä muualle kattorakenteeseen, joten lahoa kannattaa pyrkiä ehkäisemään jo ennalta. Jo syntyneet lahovauriot tarkoittavat sitä, että kyseiset puuosat on syytä uusia.

Näiden lisäksi tietenkin asennamme pieneläinesteitä, vaihdamme yläpohjan eristeitä, parannamme katon tuuletusta ja niin edelleen.

Palahuopakaton kunnostamiseen monta tapaa

Bitumipaanukaton korjaukseen ja kunnostamiseen on olemassa monta tapaa. Eri toimijat voivat tarjota samaan ongelmaan eri ratkaisuja. Yksi suosittelee katon täsmäpaikkausta ja uudelleen pinnoittamista, toinen osittaista katon vaihtoa ja kolmas koko palahuopakaton uusimista. Mistä tietää, mikä on oikea tapa korjata huonokuntoinen palahuopakatto? Katon ikä antaa jotain osviittaa, sillä iäkkään katon korjaamiseen ei kannata panostaa. Yli 30-vuotias palahuopakatto on usein jo niin haurastunut, että se olisi pian korjattava uudestaan. Palahuopakatto kestää noin 40 vuotta – harvemmin sitä enemmän. Tarkka selvyys katon korjaushinnasta ja parhaasta tavasta katon korjaamiseksi saadaan ottamalla yhteyttä meihin. Meille työskentelee asiantuntijoita, joiden erikoisosaamista on juuri huopakattojen korjaaminen. Kun tällainen asiantuntija tutkii talosi katon, saat rehellisen arvion siitä, onko katto korjattavissa paikkaamalla, vai pitääkö katto uusia joko kokonaan tai osittain.

Paikkaaminen saa monen katon erittäin hyvään kuntoon, varsinkin, jos katto lopuksi pinnoitetaan uudestaan. Uusi huopakattopinnoite pitää huovan joustavana ja rasituksensietokykyisenä vielä pitkään. Huonokuntoisimmat paanut voi joissain tapaukissa olla parasta vaihtaa. Jos vaihdamme kaikki paanut, puhutaan osittaisesta kattoremontista. Useimmiten sekä vesi- että aluskate uusitaan yhtä aikaa, mutta jos aluskate on asennettu tai uusittu hiljattain, voidaan aluskate jättää uusimatta,

Saako palahuopakaton korjauksesta kotitalousvähennystä?

Kun asiakas tilaa korjaajaa palahuopakatteelleen, ensimmäiset kysymykset liittyvät usein katon korjaamisen hintaan. Asiakasta kiinnostaa luonnollisesti myös se, saako korjaustöistämme kotitalousvähennystä. Hintaa emme voi suorilta käsin sanoa. Meidän on tiedettävä muun muassa katon kaltevuus, korjattavan alueen koko, katon alapuolisten rakenteiden kunto sekä rakennuksen korkeus, ennen kuin voimme laskea katon korjaamisesta tarkan tarjouksen. Tulemme tarvittaessa tutkimaan tilanteen omin silmin. Jos vaurio on vain katteessa, korjaus sujuu nopeasti ja hyvin huokeasti – siksi uusien vaurioiden korjaus kannattaakin tilata välittömästi. Reiät, kuprut ja muut ongelmakohdat tai puutteet katteessa havaitaan ajallaan, jos katto tutkitaan kahdesti vuodessa. Vaikka vauriot ulottuisivat yläpohjaan asti, laskemme niiden korjaamisesta maltillisen tarjouksen.

Siihen, saako korjaamisesta kotitalousvähennystä, on helpompi vastata. Vastaus on yksiselitteisesti ”kyllä”. Jos kyseessä on yksityisasiakas, joka tilaa korjausta omakotitalonsa tai mökkinsä katolle, voi hän vähentää meidän tekemämme korjauksen omassa verotuksessaan. Muidenkin rakennusten katon korjaamisesta voi saada kotitalousvähennystä. Ajantasaisin tieto kotitalousvähennyksen määrästä ja kaikista kotitalousvähennykseen oikeuttavista töistä löytyy Verohallinnon verkkosivuilta.

Korjaustarpeet kuriin huopakattohuolloilla

Jokainen voi säästää rahaa huoltamalla palahuopakattoa säännöllisesti. Huollot vähentävät katon korjaustarpeita, ja pidentävät katon ikää. Katon ja vesikourujen puhdistus roskista on syytä toteuttaa kahdesti joka vuosi, sillä se vähentää sammaleiden kasvua ja katon ja vesikourujen haurastumista. Kun kate ja kourut ovat puhtaat, on erilaisista kosteushaitoista vähemmän vaaraa. Sammalet kannattaa poistaa heti, jos niitä alkaa ilmestyä.

Huopalaattoja koettelevat vesi, lumi, jää, sammalet, ilmansaasteet, mekaaninen rasitus (esimerkiksi katolle kävely) ja auringon porotus. Näiltä kaikilta kattoa suojaa sen pinnoite. Pinnoite kuluu ajan kanssa. Suojaamaton bitumi voi johtaa siihen, että vesi pääsee katon läpi: tällöin kastuvat umpilaudoitus ja yläpohja. Palahuopakatto kannattaakin pinnoituttaa uudelleen noin puolivälissä sen elinkaarta. Ensin katto tiivistetään saumoista ja liitoksista, sitten se pestään, ja lopuksi sille levitetään uusi pinnoite.