Kattoremontti – uudesta katosta vuosikymmenten mittainen ilo

Meiltä tilattu kattoremontti toteutetaan takuutyönä, ja koska asialla ovat alan ammattilaiset, myös katevalmistajien omat takuut säilyvät. Katteen materiaalitakuu voi olla pisimmillään jopa 50 vuotta, ja pinnoitteellekin voi saada 25–30 vuoden mittaisen takuun. Hoidamme kattosaneeraukset aina avaimet käteen -pakettina, eli edulliseen hintaamme kuuluvat niin töiden suunnittelu, toteutus kuin loppusiivouskin. Uusimme peltikatot, tiilikatot, huopakatot/palahuopakatot, ja kattopeltisepiltämme sujuu tasokkaasti myös konesaumakaton saumaus ja asennus. Jokainen omakotitalo, rivitalo, kerrostalo, piharakennus, kesämökki tai halli saa meidän toimestamme uuden ja kestävän katon!

Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa, sillä ammattitaitoa tai motivaatiota ei porukaltamme puutu. Toteutamme myös osittaiset kattoremontit – tällaista voidaan tarvita esimerkiksi myrskyn tekemien tuhojen jälkeen tai kattovuodon korjauksen yhteydessä. Kattovuodon jälkeen voi olla tarvetta muullekin kuin vesikaton korjaamiselle tai uusimiselle, mutta voit luottaa meihin myös yläpohjan kastuneiden eristeiden uusimisessa, lahovaurioisten puurakenteiden korjaamisessa ja aluskatteen uusimisessa.

kattoremontti

Kattoremontit katon tyypistä tai materiaalista riippumatta

Remontoimme kaikenlaiset katot, eli puramme ja uusimme katon sen materiaalista ja katon koosta tai kattotyypistä riippumatta! Olipa kattosi pelti-, tiili- tai huopakatto, tiedämme tarkalleen, miten se remontoidaan viimeisimpien suositusten ja hyvän rakennusetiketin mukaisesti. Myös rivisaumattujen kattojen eli konesaumakattojen saumaaminen sujuu meiltä kaikkien taiteen sääntöjen mukaan – tulevathan sitä suorittamaan oikeat peltisepät. Uusimme kaikenlaiset satulakatot, kuten aumakatot, harjakatot, taitekatot ja pulpettikatot. Myös tasakatto tulee uusittua – ellet sitten halua, että teemme tasakatosta satulakaton. Erinomaista jälkeä on luvassa hyvään hintaan, olipa kyse omakotitalon, rivitalon, kerrostalon tai vaikka mummonmökin katosta. Asentamamme uusia katto kestää lukuisien vuosikymmenien ajan, pisimmillään jopa yli sata vuotta.

Kattoremontin aikana uusittavat katto(turva)tuotteet

Kattoremontin yhteydessä joudumme purkamaan kaikki kattoturvatuotteet. Huonokuntoisia kattotuotteita ei kannata asentaa enää takaisin, joten kattoremontti on hyvä tilaisuus uusia kattoturvatuotteet, katon läpiviennit ja sadevesijärjestelmä. Tässä yhteydessä voimme tuoda katolle kokonaan uusiakin kattotuotteita, esimerkiksi lumiesteitä tai lintuverkkoja. Lumiesteet ovat varsin tarpeelliset, sillä kattolumien hallitsemattomista liikkeistä voi aiheutua vahinkoja niin katolle kuin maassa olevalle omaisuudelle. Lumiesteet on asennettava katolle jo rakennusmääräystenkin mukaan, jos katon kaltevuus on 1:8 tai sitä enemmän. Lintuverkoilla puolestaan estetään pikkulintujen pääsy katon alle, missä ne voisivat saada aikaan monenlaista tuhoa.

Kattoremontin lopuksi voimme asentaa katolle myös aurinkopaneeleita, joilla rakennus saadaan ”vihreämmäksi”. Mikäli tarpeen, uusimme katon lämpöeristeet, pellitämme savupiipun tai uusimme lahon syömät yläpohjan rakenteet. Rakenteet on voinut vaurioittaa myös katon päällä maannut raskas lumitaakka – tällöin puhuttaneen notkolle painuneen katon oikaisusta.

Kattoremontti onnistuu myös talvella

Vaikka kattoremontit tehdäänkin useimmiten kesällä, onnistuu katon vaihto mainiosti myös talvella. Kattoremontin teettäminen talvella voi olla jopa parempi idea kuin sen jättäminen kesäkuukausiin, sillä talvella on tyypillisesti matalampi ilmankosteus, ja jäinen maa kestää paremmin työkoneiden painoa. Nurmikko ei mene pilalle, eikä pihaan jää uria. Se, että vesikatto on hetkellisesti pois paikaltaan, ei haittaa asumista millään lailla. Lämpö ei karkaa rakennuksesta, jos eristeet pysyvät paikoillaan. Mikäli lämpöeristeitä pitää vaihtaa, tehdään se osissa, jolloin asuinlämpötilaan ja energiankulutukseen kohdistuva vaikutus pysyy mahdollisimman pienenä.

Miten tyypillinen kattosaneeraus etenee?

Kattoremontilla on kolme vaihetta. Ensimmäinen vaihe on se, kun otat yhteyttä ja pyydät tarjouksen tarjouspyyntölomakkeella. Seuraava vaihe on se, kun me suoritamme katon tarkastuksen ja töiden suunnittelemisen. Kolmas vaihe on töiden toteuttaminen, ja tässä vaiheessa asiakkaan ei enää tarvitse tehdä mitään. Asiakas voi seurata tyytyväisenä vierestä, kun katto puretaan ja uusitaan laatutyönä. Lopuksi siivoamme jälkemme ja viemme rojut jäteasemalle asianmukaisesti lajiteltaviksi ja kierrätettäviksi. Ympäristöasiat ovat meille tärkeitä, emmekä jätä väliin yhtään tilaisuutta lajitella, kierrättää ja hyötykäyttää jätteet. Vanhat kattotuotteesi tai vanhan vesikatteesi materiaali ei siis päädy joutomaalle tai kaatopaikalle, vaan esimerkiksi bitumikate valjastetaan asfaltin raaka-aineeksi ja tiilimateriaali murskaksi maanrakennustyömaalle.

Kattoremontti tarkoittaa toki muutakin kuin vain vanhan vesikatteen purkua ja uusimista. Myös aluskate, läpiviennit sekä kattovarusteet tullaan tarpeen mukaan purkamaan ja uusimaan. Puuosiakin jouduttaneen uusimaan katon alla, ainakin silloin, jos katon läpi on päässyt vettä. Yläpohjan eristeet uusitaan siinä tapauksessa, että nekin ovat kastuneet kattovuodon takia. Joskus eristeitä pitää lisätä – varsinkin vanhemmissa rakennuksissa eristeitä tuppaa olemaan aika niukasti. Vanhojen eristeiden päälle tuodut uudet eristelevyt tai puhallusvillat tekevät rakennuksesta energiatehokkaamman. Syntynyt säästö näkyy sähkölaskussa heti seuraavana talvena! Tarvittaessa rakennamme tuulettuvan yläpohjan eristeiden ylle. Se, että kosteus ja lämpö pääsevät pois katon alta eivätkä jää muhimaan kattorakenteisin, on äärimmäisen tärkeää. Tuuletusta voidaan tehostaa esimerkiksi Vilpen harjapelti- tai harjatiilituulettimilla.

Muita tyypilliseen kattoremonttiin liittyviä töitä ovat ruode- ja aluslaudoituksien uusiminen. Vanhojen rakennusten kattorakenteissa saattaa olla notkahtaneita kohtia – ne oikaistaan. Viimeistelyssä tarvitaan useimmiten peltisepäntöitä, kuten peltilistoituksien ja läpivientien pellityksien asentamista. Kattoturvatuotteiden ja sadevesijärjestelmän asennustyöt kuuluvat myös olennaisena osana kattoremontin viimeistelyvaiheeseen. Kun kaikki on valmista, siivoamme ja suoritamme lopputarkastuksen – päästämme käsistämme vain sellaista tavaraa, mikä läpäisee kriittisimmänkin kattoasiantuntijan tarkastuksen.

Kattoremontin kesto ja siihen vaikuttavat tekijät

Kattoremontin kesto riippuu tapauksesta. Projektin laajuus eli katon koko ja kattoremontin yhteydessä tehtävät korjaukset vaikuttavat siihen, kestääkö kattoremontti muutaman päivän vaiko muutamia viikkoja. Myös katemateriaalilla ja läpivientien sekä kattotuotteiden määrällä on vaikutusta siihen, kuinka kauan kattoremontti kestää. Kun asiantuntijamme tulee paikan päälle, hän osaa arvioida sen, kuinka kauan juuri teidän kattoremonttiinne pitää varata aikaa. Onneksi kattoremontti eroaa putkiremontista siinä, että asunnosta ei tarvitse lähteä ”evakkoon”, vaan asunnossa voi asua koko ajan normaalisti.

Samalla, kun asiantuntijamme arvioi kattoremontin keston, hän laskee myös parhaan tarjouksen kattosaneerauksen suorittamisesta. Se, kauanko katon vaihto kestää ja mitä se maksaa, riippuu tapauksesta. Joskus selvitään osittaisella pelti-, tiili- tai huopakattosaneerauksella, mikä on sekä nopein että edullisin tapa uusia katto. Osittainen kattosaneeraus kuitenkin vaatii paljon kattorakenteilta. Katon rakenteiden on oltava täysin kunnossa, jotta ne voidaan jättää uusimatta, ja suorittaa pelkkien kattopeltien tai -tiilien (tai pelkkien pintahuopien) vaihto. Uusi huopakatto tai peltikatto voi jopa olla mahdollista rakentaa suoraan vanhan huopakaton päälle!

Voimme työskennellä ripeästi ja tuloksekkaasti, koska porukkamme muodostuu kokeneista kattokonkareista. Meillä ei mene aikaa harjoitteluun tai tuumailuun, vaan saamme kaiken kerralla kuntoon. Emme saavuta koskaan kiirehdi laadun tai huolellisuuden kustannuksella. Emme edes yritä kilpailla pelkällä nopeudella tai edullisella hinnalla, vaan tarjoamalla parasta laatua ja asiantuntemusta.

Kattoremontin hinta ja sen eri maksutavat

Se, mitä kattoremontti maksaa, riippuu pitkälti samoista tekijöistä kuin kattoremontin kestokin. Kattoremontin hintaa laskettaessa otetaan huomioon esimerkiksi uusien kattoturvatuotteiden määrä, katemateriaali, katon koko ja katon jyrkkyys sekä se, tarvitaanko rakennustelineitä tai henkilönostimia. Kattoläpivientien ja jiirien ja lippojen kaltaisten yksityiskohtien määrä huomioidaan myös, samoin se, millaisia lisävarusteita asiakas katolleen tahtoo. Pieni vaikutus kattoremontin hintaan on silläkin, tarvitseeko piippu pellitystä tai saneerausta.

Katemateriaaleja on moneen eri hintaluokkaan

Katon koko vaikuttaa tietenkin materiaalin menekkiin. Edullisin katemateriaali on lähes poikkeuksetta profiilipeltikate, esimerkiksi meille kaikille tuttu aaltopeltikate. Kallein kate on eittämättä kuparikatto, joita näkee lähinnä kaupunkien keskustojen historiallisissa arvorakennuksissa. Alumiinikatto on toiseksi kallein, mutta tavallisen kuluttajan ulottuvilla oleva helppohoitoinen ja kestävä katto. Seuraavaa hintaluokkaa edustavat kattopeltisepän asentama konesaumakatto ja aidoista, yli tuhannen asteen kuumuudessa poltetuista savitiilistä ladottu katto. Huopakatto ja betonitiilikatto ovat yleensä arvokkaampia kuin peltikatto, mutta kuitenkin edullisempia kuin konesaumakatto. Ostamme paljon ja usein, joten saamme katteet hyvään hintaan. Löydämme myös laadukkaat ja kestävät kattotarvikkeet edullisesti, joten asiakkaanamme et maksa liikaa kattotuotteista. Aina kun mahdollista, suosimme kotimaista – osataanhan täällä tehdä juuri meidän ilmasto-olosuhteitamme kestäviä katteita ja kattovarusteita.

Pellitykset viimeistelevät katon tiiviyden

Rakennustelineiden kuljetus, pystytys ja purku vie oman aikansa, siksi se lasketaan mukaan kattoremontin hintaa ynnäillessä. Kattoläpiviennit, kattotarvikkeet, jiirit ja lipat hidastavat myös hieman töiden etenemistä, tuleehan ne purkaa ja taas asentaa. Vaikka piipun tai esimerkiksi kattoikkunan pellitys maksaakin hieman extraa, kannattaa se toteuttaa, sillä suojapellitykset varmistavat katon tiiveyden. Tässä yhteydessä pellitys onnistuu matalin kustannuksin, onhan katon rakenteet joka tapauksessa avattava. Huonokuntoinen piippu kannattaa ehdottomasti saneerata, sillä rapautunut piippu on paloturvallisuusriski. Häkämyrkytysvaaraakaan ei pidä vähätellä. Ehjä ja pellityksillä sekä piipunhatulla suojattu hormi varaa hyvin lämpöä, vetää ilman ongelmia, ei kerää nokea eikä aiheuta asukkaille muitakaan terveys- tai turvallisuusriskejä.

Kattoremontin hinta voidaan laskea katon tarkastuskäynnin jälkeen

Kun yksityishenkilö, yrittäjä tai vaikka taloyhtiö tahtoo tietää kattoremontin hinnan, toimitaan samalla tavalla: meihin saa yhteyden soittamalla tai lähettämällä verkkoviestin. Pyydä tarjous, niin sovimme arviointikäynnistä tullaksemme laskemaan tarjousta paikan päälle. Urakkatarjous esitetään kirjallisessa muodossa, kun olemme käyneet läpi katon senhetkisen kunnon ja tarkastaneet sen, kuinka paljon katon alla on uusittavaa tai korjattavaa. Kerro arviointikäyntimme aikana kaikki toiveesi uuden katteen ja esimerkiksi kattosaneerauksen aikataulun suhteen, niin voimme ottaa ne huomioon kattoremontin hintaa laskiessamme. Kattoremontti on tilaisuus toteuttaa villeimmätkin kattounelmat, kuten korottaa kattoa, vaihtaa sen väriä, muuttaa huopakatto tiilikatoksi tai vaikka hankkia oma voimalaitos katolle (aurinkopaneelien avulla).

Meille on kunnia-asia etsiä ne kustannustehokkaimmat tavat toimia. Moni asiakas onkin yllättynyt positiivisesti kuultuaan tarjouksemme. Katon vaihdon ei tarvitse maksaa omaisuuksia ollakseen asiantuntevasti ja laadukkailla materiaaleilla toteutettu! Jos tilaat peltikaton, tiilikaton tai huopakaton uusimisen ennen, kuin vanha katto ehtii ruveta vuotamaan saumoista, läpivienneistä tai harjapellin kohdalta, katto voidaan uusia hyvin edullisin kustannuksin. Kattovuoto voi tuhota katon puurakenteet niin pahoin, että ne on uusittava kattoremontin yhteydessä. Kattotuolien, -ristikoiden ja aluslaudoitusten uusimiselta tai kuivattamiselta voidaan kuitenkin välttyä uusimalla katto sen ollessa vielä tiivis.

Kattoremontti onnistuu vaikka rahoituksella

Kattoremontti on iso investointi, ehkä isoin sinä vuonna. Me tahdomme olla mahdollisimman joustavia maksupuolen suhteen, ja siksi tarjoamme useampia maksuvaihtoehtoja kuin pelkän kertasuorituksen. Rahoitus eli remonttilaina ja osamaksusopimus ovat molemmat hyviä ideoita, kun tahdot jakaa kattoremontin kustannukset pidemmälle aikavälille. Kauttamme tarjolla oleva remonttilaina ei ole mikään pikavippi, vaan asiakasystävällisin ehdoin varustettu ja luotettavasta lähteestä peräisin oleva tapa maksaa katon vaihto omaan tahtiin.

Yksityisasiakkaan ei kannata jättää hakematta kotitalousvähennystä, kun on teettänyt kattosaneerauksen omakotitalollaan tai esimerkiksi vapaa-ajan asunnollaan. Säästä antamamme lasku ja ilmoita Verohallinnolle kattoremontin töiden osuus arvonlisäveroineen. Ilmoittaminen onnistuu paperilla, mutta Verohallintokin on siirtynyt nykyaikaan: helpoiten ilmoituksen tekee netissä. Myös muut tekemämme kattotyöt oikeuttavat kotitalousvähennykseen. Kotitalousvähennyksen vaikutus asiakkaan veroihin riippuu kattotöiden loppusummasta – se voi olla mitä vain muutamista euroista yli kahteen tuhanteen per puoliso.

Rakennusluvan ja toimenpideluvan erot kattoremontissa

Tavalliseen kattoremonttiin ei tarvita sen paremmin rakennuslupaa kuin toimenpidelupaakaan. Rakennuslupaa tarvitaan vain silloin, jos korjaus- tai muutostyö on verrattavissa kokonaan uuden rakennuksen rakentamiseen eli esimerkiksi silloin, jos rakennusta on tarkoitus laajentaa, tai jos rakennuksen käyttötarkoitus muuttuu ratkaisevasti toimenpiteiden myötä. Jos vaikka kattoa korotetaan lisäkerroksien avulla, tulee rakennuslupa-asiat hoitaa kuntoon.

Toimenpidelupa on rakennuslupaa kevyempi lupa, mitä tarvitaan tehtäessä ”rakennuksen julkisivua muuttavia toimenpiteitä”. Toimenpidelupaa tarvitaan siis esimerkiksi silloin, kun katon ulkonäköä ollaan muuttamassa radikaalisti. Kannattaa varmistaa omalla alueella toimivilta viranomaisilta, tarvitaanko toimenpidelupaa, mikäli aiot muuttaa kattomuotoa, katemateriaalia tai katteen väriä. Tarvittaessa avustamme lupa-asioiden hoitamisessa kuntoon.

Uuden kattosi pitää kunnossa säännöllinen huoltaminen

Kun omakotitalon, mökin, paritalon tai esimerkiksi kerrostalon päällä komeilee uusi katto, on työmme sillä erää tehty, mutta palveluksiamme tarvitaan myös jatkossa. Katon hyvinvointi ja pitkäikäisyys varmistetaan kattohuoltojen avulla. Huollettu tiilikatto kestänee sata, ja huopa- tai peltikatto noin 50 vuotta. Katon ylläpitohuoltoja tarvitaan kahdesti vuodessa, ja lisäksi on olemassa harvemmin tarvittuja ja satunnaisia kattohuoltoja. Saat joka katemateriaalille sopivat huollot meiltä, ja tietenkin olemme aina valmiita toimimaan myös katon korjaamiseksi ja kunnostamiseksi! Huopakaton säännöllinen huolto on sen puhdistus ilmapuhaltimella, muut katot putsataan kahdesti vuodessa harjaamalla. Myös rännit kannattaa siivota puolivuosittain. Kevät- ja syyshuoltojen yhteydessä kuuluu tarkastaa myös läpivientien ja kattotuotteiden kunto.

Muita, harvemmin tarvittuja kattohuoltoja ovat peltikattojen huoltomaalaus ja huopa- sekä tiilikattojen pinnoitus. Tarvittaessa tulemme poistamaan katolta sammaleet ja jäkälät, sekä pudottamaan liiat lumet katolta alas. Katon yleiskuntotarkastus tulee kaupan päälle kaikkiin meiltä tilattuihin tiili-, pelti- tai huopakattohuoltoihin (sekä tietenkin joka ikiseen kattokorjaukseen).

Peltikatto vastustaa ruostetta, kun sitä huolletaan

Peltikaton huolto on sen liukkaan pinnan ansiosta varsin helppoa. Liukkaalle pinnalle ei tartu lunta, likaa tai sammalta niin kovasti kuin monille muille, huokoisemmille katoille. Ruostevaurioita ja kovan myrskytuulen tekemiä vahinkoja saattaa kuitenkin esiintyä, niinpä katon kunto pitää tarkastaa joka kevät ja syksy. Jokainen naarmu kannattaa paikkamaalata ja kaikki katolle kertyneet roskat poistaa, jotta ruostevauriot voitaisiin ehkäistä jo ennalta. Koko profiilikate, tiilimuotokate tai esimerkiksi lukkosaumakate on aika huoltomaalata noin 10–15 vuoden välein.

Huopakatolle ei kasva sammaleita puhdistuksen ja pinnoituksen ansiosta

Tiivis, tyylikäs ja helposti työstettävä huopakatto on monen mieleen, mutta sammalet ja aurinko koettelevat sen kuntoa. Bitumikatosta saa 30–40 vuotta kestävän katon, jos sen puhdistaa joka kevät ja syksy. Harjaaminen ei sovi huopakaton puhdistamiseen, vaan roskat ja nuoret sammalet kannattaa poistaa suorittamalla katon ilmapuhallus. Sammalenpoistoaineiden avulla lähtevät loput sammalet. Kun puhdistamme kattoa, tutkimme kaupan päälle katteen saumojen ja läpivientien tiivisteiden kunnon, pinnoitteen kuntoa unohtamatta: juuri pinnoite antaa huopakatolle parhaan suojan sammaleilta ja UV-säteiltä. Tarvittaessa uusimme huopakattopinnoitteen.

Huolloilla torjutaan tiilikaton rapautumista

Savi- tai betonitiilet eivät ala sammaloitua, kun katolle noustaan kahdesti vuodessa suorittamaan sen harjaus. Sammalentuhoaineiden avulla jo syntyneet kasvustot saadaan pois pahentamasta kosteuden ja ulkolämpötilan vaihteluiden aiheuttamaa pakkasrapautumista. Pakkasrapautuminen johtaa tiilien halkeamiseen ja hajoamiseen, ja tällöin katto altistuu kattovuodoille ja katon vesivahingoille. Sammaloitumista ja tiilien rapautumista voidaan ehkäistä myös uusimalla kattotiiliä suojaava pinnoite. Kun katto on noin 30-vuotias, on betonitiilien pinnoite todennäköisesti aika uusia. Savitiilissä ei ole lainkaan pinnoitetta. Tällainen katto kannattaa suojakäsitellä 5–10 vuoden välein, jotta se ei imisi vettä tai keräisi päälleen kosteutta sitovia sammaleita.