Katon huolto on toimivan katon perusta

Olemme oikea osoite, mistä saat tilattua kätevästi kaikki kattosi toimintaa tukevat ja sen elinikää pidentävät huollot! Tiedämme tarkalleen, mitä huolenpitoa huopa-, pelti- tai tiilikatto vaatii, ja kuinka katon toimintavarmuutta voidaan parantaa. Ota yhteyttä, niin sinunkin omakotitalosi tai kesämökkisi katto pysyy hyvässä kunnossa, vaikka vuodet vierivät.

Kattohuoltojen säännöllisyys on tärkeää katteen toiminnan kannalta, ja jotkin huoltotoimenpiteet kannattaa toteuttaa useammin kuin toiset. Katon puhdistus roskista ja lehdistä kannattaa hoitaa itse asiassa kahdesti vuodessa, samoin rännien puhdistus ja niiden kiinnitysten ja kaadon tarkistus. Katon kevät- ja syyshuollon yhteydessä kannattaa hoitaa myös läpivientien, saumausten ja jiirien tarkastus (tarvittaessa myös tiivistys). Myös kattoturvatuotteiden – kuten kattotikkaiden – kiinnitysten ja toimivuuden tarkastus kannattaa tehdä sekä syksyllä ennen ensimmäisiä lumia, että heti pakkasten väistyttyä keväällä. Kevät- ja syyshuollon yhteydessä teemme myös peltikaton pinnan ja peltien kiinnityksien tarkistuksen. Jos tarpeen, vaihdamme naulat kateruuveihin tai uusimme vanhat kateruuvit. Tiilikatoilla tutkimme kaikki tiilet, ja jos rikkinäisiä tai puuttuvia tiiliä löytyy, uusimme kyseiset tiilet. Huopakattojen saumojen tutkiminen on olennainen osa huopa- tai palahuopakaton kuntotarkastusta. Olipa katon materiaali mikä hyvänsä, vesikaton alapuolisten rakenteiden tutkiminen on tärkeää. Jos pääsemme kulkemaan vesikaton alapuolisiin rakenteisiin, tarkastamme rakenteet, aluskatteen ja eristeet vuotojen ja kondenssiveden varalta.

Talvella tilaat meiltä lumenpudotukset ja jään sulatukset sekä katteelta että ränneistä. Jää kannattaa sulattaa kuumalla vesihöyryllä. Katon kattava pesu, sammalenpoisto ja sammaleilta suojaava suojakäsittely sekä tiilikaton ja huopakaton pinnoitus ovat kattotöitä, joita tilataan tarpeen mukaan. Peltikaton maalaus kannattaa hoitaa melko säännöllisesti, eli noin kymmenen vuoden välein.

Katon huoltotyöt

Huollamme niin perinteiset, kuin hieman harvinaisemmatkin katot

Meillä on taskussamme varsin laaja-alainen katto-osaaminen, joten voit luottaa meihin niin palahuopakattojen, savitiilikattojen kuin vaikkapa konesaumakattojen huollossa. Huollamme myös alumiinikato ja kuparikatot. Kauttamme hoituvat myös ammattilaiset varttikattotöihin. Varttikattoja ei saa enää rakentaa, mutta vanhaa ja toimivaa varttikattoa ei suinkaan tarvitse purkaa. Vaikka varttikattoa ei myöskään saa korjata, voi sille antaa lisää käyttöaikaa pesun ja pinnoituksen avulla.

Varttikaton pesun vaatima kova vedenpaine voi irrottaa katosta hiukkasia, joten varttikaton pesuakin pidetään asbestinpurkutyönä. Homma vaatii siis paikalle luvan saaneet ammattilaiset. Ammattilainen tietää niin koulutuksen kuin kokemuksen perusteella, miten toimia. Esimerkiksi katon pesussa käytetyn pesuveden suodatus on välttämätöntä ennen, kuin se imeytetään maahan.

Myös alumiini- ja kuparikatot tulevat hoidettua toimestamme. Näiden kattojen huoltaminen onkin melko yksinkertaista, mutta olennaisen tärkeää. Näiden kattojen voit olettaa kestävän ainakin sata vuotta (kuparikatot kestävät jopa parisataa vuotta), kunhan katot huolletaan säännöllisesti. Pinnoitamme alumiinikattosi tarpeen niin vaatiessa, mutta kauniisti patinoituvaa kuparikattoa ei kuulu pinnoittaa lainkaan.

Kattohuoltoja tarvitaan niin kesällä kuin talvellakin

Hyvä katto pitää vettä, pysyy tuulellakin paikallaan ja kestää normaalia rasitusta. Tällaiset ominaisuudet varmistetaan huolehtimalla katon huolloista. Kattoa tulee huoltaa katemateriaalikohtaisesti. Jotkin huoltotoimenpiteet toteutetaan useammin, toiset taas harvemmin. Tarpeen mukaan tehtäviä kattohuoltoja ovat esimerkiksi lumen pudotus katolta, sammalen poisto ja erilaiset katon suojakäsittelyt. Lisäksi tarvitaan kattomaalauksia, joilla kattojen rasituksensietokykyä voidaan helposti parantaa. Peltikaton maalaus suojaa katon ruosteelta, kun se toteutetaan noin 15 vuoden välein. Huopakatot ja tiilikatot saavat suojaa haurastumiselta, kun niiden pinnoite uusitaan sen kuluttua liikaa.

Mahdolliset ongelmat hyvä havaita ajoissa

Kattopalvelumme on aina todella kokonaisvaltaista. Emme vain tee tilaamiasi kattotöitä, vaan otamme katon huomioon kokonaisuutena, ja tahdomme saattaa sen parhaaseen mahdolliseen kuntoon. Emme liiku katolle side silmillä, vaan panemme merkille kaikki huolto- ja korjaustarpeet, joita katossa saattaa olla. Olemmekin ottaneet tavaksi tarjota veloituksettoman kattotarkastuksen. Ilmainen kattotarkastus kuuluu nykyään kaikkiin meiltä tilattuihin kattotöihin. Jos jotain kunnostettavaa, uusittavaa tai huollettavaa kattokokonaisuudesta löytyy, annamme edullisen tarjouksen kyseisten töiden teettämisestä ammattilaisillamme. Mitä nopeammin katon ongelmiin voidaan puuttua, sitä edullisempi korjaustyöt on tehdä, ja sitä paremmassa kunnossa katto pysyy.

Miten huopa-, pelti- ja tiilikaton huollot eroavat?

Vääränlaisilla huoltotoimenpiteillä voi olla kohtalokkaat vaikutukset. Jotta katto ei menisi pilalle, katon huoltajan tulee tietää, miten kyseisen katemateriaalin on toimittava. Esimerkiksi huopakatto voi vaurioitua harjasten takia, siksi se kannattaa puhdistaa ilmapuhaltimella. Tiilikatto voidaan puhdistaa painepesurilla, mutta koska se vaurioittaa pinnoitetta, on kattotiilien pinnoite uusittava heti perään. Peltikaton pesu kannattaa hoitaa tavallisella vedenpaineella, ja jos maalipintaan tulee naarmuja, on ne pian paikkamaalattava ruostumisen estämiseksi.

Tiilikatto ja huopakatto pinnoitetaan ehkä vain kerran, mutta peltikatto maalataan usein, sillä maalipinnan on tarkoitus suojata kattopeltejä ruosteelta. Korroosio haurastuttaa peltejä, siksi mahdolliset ruostevauriot on pian käsiteltävä.

Tiili- ja huopakatto tarvitsevat myös sammalenpoistokäsittelyjä, kun taas peltikatolle mahdollisesti ilmestyneet sammalet lähtevät pelkällä pesulla. Kemiallisesti tehtävä sammaleenpoistokäsittely poistaa katteeseen tunkeutuneet juuretkin, ja lopuksi tehtävä suojakäsittely varjelee tehokkaasti uusilta sammaleilta.

Kun katto huolletaan juuri sen materiaalin edellyttämällä tavalla, saavutetaan kattohuollon avulla parhaat tulokset katon toiminnan tukemisessa ja sen toimintavarmuuden parantamisessa.

Tiilikaton huolto taistelua sammaleita vastaan

Tiilikaton huolto on aina enemmän tai vähemmän taistelua sammaleita vastaan. Sammal tuhoaa tiilikaton, joten niiden ei kannata antaa levitä katolla. Meiltä saat parhaat vinkit katon sammaloitumisen ehkäisemiseksi. Tarjoamme puhdistushuollot ja suojakäsittelyt, joilla sammalet pidetään kurissa. Jokaisen tiilikattohuollon yhteydessä suoritamme täysin ilmaisen katon yleiskuntotarkastuksen – tämän asiakasedun myötä tiedät aina, jos omakotitalosi, rivitalosi tai esimerkiksi piharakennuksesi katolla on jotain korjaamista tai huoltamista odottavaa. Mikäli päätät teettää huollot ja korjaukset meillä, ei katon tarvitse odotella kunnostusta kauaakaan. Toimimme aina yhtä ripeästi ja edullisesti, olipa sitten kyse IV-putkien eristämisestä, rännien puhdistamisesta tai vaikka rikkinäisten tiilien uusimisesta. Muista meidät myös silloin, kun katolta pitää pudottaa lumia.

Sammaleita vastaan harjoilla ja pois lopullisesti sammaleenpoistoaineella

Havupuiden neulaset ja puiden lehdet tulee saada pois katolta kahdesti vuodessa. Katolla hiljaksiin maatuessaan ne aiheuttavat sammaloitumista, mikä puolestaan aiheuttaa pakkasrapautumista. Pakkasrapautumista aiheuttaa se, kun tiiliin sammalten ja huokosten kautta sitoutunut vesi laajenee ja supistuu lämpötilan vaihdellessa nollan molemmin puolin. Tiilikaton puhdistaminen – oli se sitten betonitiilikatto tai savitiilikatto – hoidetaan harjaamalla, ja viimeistellään puhdistamalla sadevesikourut. Kuten aina katolla käydessämme, kruunataan kattohuolto suorittamalla katon kunnon tarkastus.

Ihan lopullisesti sammaleita ei taida katolta saada pois, sillä varsinkin vanhempi ja huokoinen tiili kerää sammaleita. Kemiallinen sammalenpoistoaine saa sammalet kuitenkin pois vuosien ajaksi. Koska aine tuhoaa niin itiöt kuin juuretkin, ei se ala heti sammaloitua uudestaan. Käsittelyä tehostaa, jos bioroska poistetaan katolta usein, sillä se vauhdittaa sammaleiden kasvua. Voi olla hyvä kaataa isommat puut talon ympäriltä, jotta ne eivät varjostaisi ja roskaisi kattoa. Kemiallisesti tehty sammalkasvustojen poisto ei vahingoita kattoa eikä myöskään tontin istutuksia.

Tiilikaton pinnoitus kannattaa myös taloudellisesti

Tiilikaton maalaus saa katon alkuperäisen värin palaamaan, mutta se kannattaa toteuttaa myös taloudellisessa mielessä ajateltuna. Uusi pinnoite jatkaa tiilien käyttöikää suojaamalla katon pakkasrapautumiselta, sammaleilta ja lialta. Jos kattorakenteiden suhteen kaikki on kunnossa, voidaan tiilen vaihto tai koko katon uusiminen ehkä korvata pesemällä ja pinnoittamalla betonikattotiilet.

Savitiilikatto on huolto-ohjelmaltaan hieman erilainen kuin betonikattotiili. Sitä ei lainkaan pinnoiteta, vaan ainoastaan suojakäsitellään viiden tai vähintäänkin kymmenen vuoden välein. Suoja-aine toimii kahdella tavalla: se kyllästää tiilet vettähylkiviksi ja muuttaa niiden happamuusarvoa, mikä auttaa tiiliä torjumaan sammaleita.

Peltikaton huolto ei ihan niin helppoa kuin miltä se kuulostaa

Teoriassa peltikaton huolto on helppoa, mutta käytännössä katon harjaaminen, peseminen ja varsinkin maalaaminen on aika raskasta ja yksitoikkoista. Peltikaton huoltotöissä tarvitaan myös asianmukaisia työkaluja ja työturvallisuustuotteita, sekä kokemusta jyrkällä ja liukkaalla katolla toimimisesta. Kannattaa teettää peltikattohuollot asiantuntijoillamme, joilta työt kattomaalauksista lumenpudotuksiin sujuvat nopeasti, ammattitaitoisesti ja turvallisesti. Lisäkannustimista mainitkaamme kotitalousvähennyskelpoisuus sekä kaupan päälle tarjottu kattotarkastus.

Harja sopii peltikatonkin puhdistamiseen

Aaltopeltikaton, lukkosaumakaton tai tiilimuotokatteen puhdistaminen ei eroa juuri mitenkään tiilikaton puhdistamisesta. Roskien poisto tapahtuu harjoilla, ja lopuksi hoidetaan sekä sadevesijärjestelmän puhdistus että katon yleiskunnon tarkastus. Roskat ja niiden myötä kattoon sitoutuva kosteus kiihdyttää kattopeltien ruostumista, joten peltikatto puhdistetaan puolivuosittain juuri ruosteen (ei sammaloitumisen) ehkäisemiseksi. Sammaleita ilmestyy peltikatolle vain ani harvoin, ja silloinkin ne lähtevät harjaamalla.

Kattomaalaus ja kattopesu harvemmin tarvittuja peltikattohuoltoja

Peltikaton pesuun riittää pääsääntöisesti taivaalta ilmaiseksi tuleva sadevesi. Katto pestään lähinnä vain katon huoltomaalauksen yhteydessä. Huoltomaalausta ei tarvitse olla tekemässä joka vuosi, eikä edes joka toinen vuosi: tehdaspinnoite kestää hyvänä ensimmäiset 20–25 vuotta, ja sen jälkeen katto odottaa maalipinnan uusimista ehkä 10–15 vuoden välein.

Pohjatyöt, eli peltikaton pesu voidaan tehdä sateellakin. Itse maalaustyö vaatii kuitenkin kuivan, mutta ei liian aurinkoisen kelin. Aivan ensiksi on kuitenkin tiivistettävä kaikki suurentuneet ruuvinreiät ja poistettava ruoste, jotta kattomaali tarttuu hyvin ja jotta pesuvesi ei kastelisi yläpohjaa.

Huopakaton huoltoon tarvitaan roppakaupalla tietotaitoa

Jos ei tunne bitumikaton erityispiirteitä (kuten sen sirotepinnan alttiutta vaurioitua) voi katon huoltaja aiheuttaa enemmän pahaa kuin hyvää. Täytyy tietää muun muassa se, koska katolle voi nousta. Esimerkiksi kesähelteellä ei kannata liikkua pehmenneellä ja vaurioitumisalttiilla bitumikatolla. Kevät- ja syyshuoltoon kuuluva katon puhdistus pitää hoitaa niin, ettei katteen pinta vaurioidu, ja talvisten lumenpudotusten kanssa vasta pitääkin olla tarkkana, ettei lapio käy liian lähellä sirotepintaa. Meiltä löydät kokeneet huopakattohuoltajat – tunnemme parhaat tavat huopakaton kunnon ja toimintavarmuuden ylläpitämiseen.

Huopakatto tykkää ilmapuhaltimesta

Torju huopakaton kunnolle niin tuhoisat sammalet puhdistamalla katto kahdesti vuodessa! Lehdet, neulaset, oksanpätkät sekä niihin sitoutunut kosteus toimivat otollisena kasvuympäristönä sammaleille ja jäkälille. Huopakattoa ei kuitenkaan voi puhdistaa miten vain, jotta ei tulisi vaurioittaneeksi sitä – oikea tapa toteuttaa huopakaton puhdistus on poistaa roskat sen pinnalta ilmapuhaltimen avulla. Huopakatto tykkää tällaisesta hellävaraisesta, mutta tehokkaasta toiminnasta. Lopuksi puhdistetaan huopakaton sadevesijärjestelmä, sekä tarjotaan palvelukonseptiimme olennaisena osana kuuluva, ilmainen kattotarkastus.

Sammal tuhoisaa huopakaton kunnolle

Sammal on tuhoisaa niin tiili- kuin bitumikattojen kunnolle, mutta kuinka saada sammalet pois bitumikatolta ilman, että samalla vahingoittaa sen herkkää pintaa? Vastaus on sammalentuhoaine, mikä levitetään katolle telojen avulla. Aina saa vaikuttaa jonkun aikaa, kunnes se huuhdellaan – ellei se ole sellainen aine, mikä saa jäädä sateen huuhdeltavaksi. Biohajoavan sammalentuhoaineen avulla tehty sammalenpoisto on kaikin puolin turvallinen ja toimiva ratkaisu bitumikaton suojaamiseksi sammaleilta.

Huopa kuivuu ja halkeilee auringossa

Kattohuopa alkaa taas kukoistaa eikä pane pahakseen auringon ultraviolettisäteiden kuivattavasta vaikutuksesta, kun se pestään ja pinnoitetaan uudella huopakattopinnoitteella. Peliä ei ehkä ole menetetty, vaikka katolla oleva huopa on alkanut vaikuttaa kuluneelta, bitumi paistaa ja sammalet valtaavat alaa. Jos katto on vanha tai sen rakenteet ovat vioittuneet, ei uuteen pinnoitteeseen kannata sijoittaa.

Kun tiivistämme ja vahvistamme katon, pesemme sen ja levitämme sille uuden pinnoitteen, katosta tulee kiiltävä ja kauniin värinen eli aivan kuin uusi. Pinnoite parantaa myös ratkaisevasti katon kuntoa. Huopa alkaa taas joustaa, eikä sille enää kasva sammaleita. Katto ei halkeile ja ala vuotaa mekaanisista ja kemiallisista rasituksista huolimatta, vaan toimii vielä ehkä jopa 20 vuotta.

Palahuopakattohuollot eivät eroa tavallisen huopakaton ylläpitämisestä

Olipa bitumikatto tehty rullatavarana myytävästä bitumikermistä tai lukuisista palahuopapaanuista, sitä huolletaan aivan samalla tavalla. Katto tulee puhdistaa usein, jotta sammalet eivät pääsisi rasittamaan sen kuntoa. Karkea pinta kerää niin sammaleita kuin lumikuormaakin, joten molemmilla katoilla tarvitaan toisinaan sekä sammalenpoistoa että lumenpudotusta. Olipa kattosi palahuopakatto tai tiivissaumakatto, saat sille parhaat huoltajat meidän kauttamme. Tilaamasi palvelun yhteydessä kaupan päälle tarjottu kattotarkastus mahdollistaa nopean reagoinnin kaikkiin katon huolto- ja korjaustarpeisiin, joten meidän avullamme kattosi pysyy tiiviinä, elinvoimaisena ja huolettomana.

Katon puhdistusta ei voida tehdä liian ronskisti

Myös palahuopakatolle katon puhdistus on se tärkein kattohuolto, mutta on hyvä muistaa, että sitä ei parane tehdä liian ronskisti. Kun pyydät meidät puhdistamaan bitumipaanukattoa, emme toteuta sitä harjaamalla, vaan ilmapuhaltimella. Ilmapuhaltimen avulla katteesta irtoavat niin lehdet, neulaset kuin puolen vuoden aikana syntyneet sammaletkin. Koska katto kuuluu siivota kahdesti vuodessa, eivät sammalet ehdi tarttua katteeseen liian hyvin. Kun katon haurastumista tietävät roskat ja sammalet on poistettu katoltasi, keräämme roskat pois myös ränneistä.

Sammalenpoisto sijoitus tulevaisuuteen

Sammaleiden, jäkälien ja muiden epätoivottujen kasvustojen poistaminen palahuopakatolta tapahtuu kattoystävällisimmin sammalentuhoaineen avulla. Tämä katolle telojen avulla levittämämme aine saa sammalet katoamaan katteesta niin totaalisesti, ettei uusia sammaleita ala ilmestyä vuosiin. Vaikka aineemme ovat biohajoavia, suojaamme vaaravyöhykkeelle mahdollisesti osuvat ruusut ja marjapensaat.

Pinnoite tekee nuupahtaneesta katosta uudenveroisen

Onko pinnoite kulunut pois paanujen pinnasta? Suojaamaton pinta kuivuu auringossa ja uhkaa alkaa halkeilla. Katto on ehkä jo menettänyt kiiltonsa ja värinsä, ja sammaloituu kovaa vauhtia. Katon alla ei välttämättä ole kosteutta, jos aluskate on täyttänyt tehtävänsä. Bitumipaanukattoa ei ehkä olekaan pakko uusia, vaan se voidaan uudistaa pinnoitteen avulla. Pinnoitus, mikä palauttaa katon värin ja elastisuuden, tulee katon vaihtoa edullisemmaksi. Uusi pinnoite suojaa huopalaatat vielä useiksi vuosiksi ultraviolettisäteiltä, ilmansaasteilta, kasvustoilta, lumelta, vedeltä ja jäältä.

Lopulta on katon uusimisen aika

Kun katto ikääntyy, käy jossain vaiheessa niin, että katon huoltotoimet alkavat menettää tehoaan. Vaikka huopakattoa olisi hoidettu kuinka tunnollisesti tahansa, alkaa huopa jossain vaiheessa venyä, kupruilla ja repeillä. Vanha, esimerkiksi 50-vuotias peltikatto kärsinee jo ruostumisesta ja peltien vääntyilemisestä. Betonikattotiilet kestävät korkeintaan sata vuotta, eivätkä savitiilet ole merkittävästi pitkäikäisempiä, vaan lopulta laadukkaimmatkin tiilet murenevat. Kun katto on tiensä päässä, on aika ryhtyä suunnittelemaan katon uusimista.

Tilaa kattoremontti meiltä, niin katon vaihto sujuu mahdollisimman vaivattomasti ja sujuvasti! Hoidamme kaiken aina loppusiivoukseen asti, ja tietenkin mitä luotettavimmalla ammattitaidolla. Koska meiltä löytyy omasta takaa myös ammattikalusto ja oikea asenne työntekoon, on meihin turvallista luottaa kaikenlaisissa kattosaneerauksissa. Jälkiämme ei tarvitse muiden tulla korjaamaan – varmemmaksi vakuudeksi myönnämme töillemme pitkän takuun. Katteiden omatkin materiaali- ja pinnoitetakuut pysyvät voimassa, kun annat kattoammattilaisten asentaa uuden kattosi.