Muut kattotyöt, esimerkiksi varusteleminen – palvelemme näissäkin asioissa

Tarjoamme täydellistä ja kaiken kattavaa kattopalvelua, ja se tarkoittaa juuri sitä, miltä se kuulostaakin. Meiltä saat siis kaikki kattotyöt, mitä vain keksit tarvita – mukaan lukien tietenkin kattovarusteet ja niihin liittyvät kattotyöt. Varustelemme kaikenlaiset katot, olivatpa ne sitten tiilikattoja, peltikattoja tai vaikka bitumikattoja. Asiantuntijamme tietävät myös sen, miten konesaumakatot varustellaan. Konesaumakatot varustellaan ilman yhtään ruuvinreikää, mikä vaikuttaisi tämä ultratiiviin katon vedenpitävyyteen (konesaumakaton tiiveys perustuu siihen, että se asennetaan erityisen saumaustyökalun avulla siten, ettei näkyviin jää yhtään ruuvinreikää). Ota yhteyttä, niin saat kattosi varustelutason vastaamaan niin yleistä turvallisuutta kuin kaikkia kattoa koskevia toiveitasi. Me asennamme niin kattoturvatuotteet kuin esimerkiksi pieneläinesteet ja erilaiset ilmanvaihtoputketkin. Saat kauttamme katollesi myös aurinkopaneelit ja kattoikkunat tai kattovalokuvut.

Teemme asiantuntemuksella myös savupiipun saneeraukset, katon ulkopuuosien (kuten otsalautojen) vaihdot ja uusimiset, ja katon lisäeristyksen. Harjapeltituulettimen tai harjatiilituulettimen avulla torjut kondenssivesivahinkoja. Ehkä haaveilet kaltevammasta katosta – ota yhteyttä katon korotuksen tiimoilta. Törröttääkö peltikatolla jo useampi naula? Katon tiiviys kannattaa varmistaa vaihtamalla vanhat naulat luotettavimmiksi ruuveiksi. Ota yhteyttä, kysy lisää ja pyydä tarjous – maan parhaat asiantuntijat ovat valmiina tarjoamaan palveluksiaan jokaiselle taloyhtiölle, yksityisasiakkaalle ja yritykselle!

Kaikki kattotyöt

Peltisepän taidonnäytteet viimeistelevät katon kuin katon

Tippapellit, piipunpellitykset ja kattoturvatuotteet peltisepän työnä antavat katolle viimeistellyn ilmeen – samalla, kun ne parantavat katon toimivuutta. Taitavat kattopeltisepät tavoitat meidän kauttamme. He toteuttavat peltityöt mittatilaustyönä, ja lopputulos on aina oikea taidonnäyte. Palveluvalikoimaamme kuuluu tietenkin myös konesaumakattojen asentaminen ympäri Suomea. Teemme rivisaumatut peltikatot laatu- ja takuutyönä ympäri Suomea – ota yhteyttä ja kysy lisää!

Suojapellityksiä on joka lähtöön

Kattopeltisepiltämme saat myös kaikki peltilistat ja suojapellitykset – muun muassa tippapellit. Katolla tarvitaankin monenlaisia peltitöitä. Kattoikkuna tai -luukku kannattaa pellittää, jotta sade- tai sulamisvedet eivät koettelisi tämän läpiviennin tiiviyttä. Myös piippu kannattaa pellittää, sekä suojata piipunhatulla. Piipunpellitys sekä piipunhattu ovat niin tärkeitä tuotteita, että ne ansaitsevat oman kappaleen – näistä siis lisää myöhemmin. Mikä on räystäspelti? Räystäspelti on pelti, mikä varmistaa sen, että sulamisvesi valuu varmasti vesikouruun. Ikkunaan tuleva tippapelti taas ohjaa sen alueen sadevedet oikeaan paikkaan. Seinä ei rapaudu, koska tippapelti estää vesien valumisen pitkin seiniä. Samasta syystä myös parvekkeelle voidaan asentaa tippapelti. Tällainen pieni yksityiskohta estää parvekkeen rakenteiden ja seinäpintojen rapautumista.

Pellitykset voivat vääntyä ja vaurioitua, kun ulkona puhaltaa myrskytuuli. Tuuli voi repiä pellitykset jopa kokonaan irti. Myös lumen paino saattaa vaurioittaa peltilistoja ja suojapellityksiä. Tilaa lumenpudotus ajoissa. Jos lumi on ehtinyt tehdä vahinkoja, saat kauttamme korjaajan niin tippapelleille, kynnyslistoille kuin vaikkapa kattoikkunan suojapellityksille.

Piipunpellitys tarpeen niin turvallisuus- kuin ulkonäkösyistä

Tiivis ja hyväkuntoinen piipunpellitys on tarpeen kahdesta syystä. Ensinnäkin mittatilaustyönä tehty piipunpellitys viimeistelee kerrostalon, rivitalon tai vaikka kesämökin yleisilmeen. Toisekseen piipunpellitys suojaa savupiippua rapautumiselta. Rapautuminen ei vain lyhennä piipun käyttöaikaa, vaan se myös syö piipun paloturvallisuutta. Piipunpellitys auttaa pitämään hormin kuivana tiivistäen katon ja piipun liitoksen. Se siis torjuu ulkopuolelta tulevaa kosteutta, mikä yhdessä ulkolämpötilan vaihtelujen kanssa rapauttaa ja murentaa hormin laastia. Koska kattopeltiseppiemme tekemä piipunpellitys tehdään mittojen mukaan, alkaa piipun pellittäminen sillä, että tulemme mittaamaan kattokulman, piipun mitat ja sen, kuinka kaukana katon harjasta piippu sijaitsee. Pellitysten asentaminen vaatii vesikaton purkamista piipun kohdalta. Samalla voimme tarvittaessa korjata aluskatteen ja nostaa sen oikeaoppisesti piippua vasten.

Piipunhattu on pieni, mutta olennainen osa toimivaa kattoratkaisua oikea

Myös piipunhattu suojaa piippusi rapautumiselta. Ota yhteyttä, niin asennamme tämän tärkeän kattovarusteen paikoilleen. Piipunhattu estää taivaalta satavan sadeveden pääsyn hormiin, missä sen jäätyminen saisi aikaan rapautumista ja laastin halkeilemista. Tämä tarkoittaisi paitsi uusia korjaustarpeita ja -kustannuksia, niin myös kohonnutta paloturvallisuusriskiä. Nokipaloriski kannattaa ottaa vakavasti, sillä edes nuohooja ei saa kaikkea nokea pois koloista. Noen syttyessä palamaan, saattaa kova kuumuus halkaista hormin ja saada palon leviämään. Valitettavasti, huonokuntoinen hormi on yksi yleisimmistä syistä rakennuspaloille. Piipunhattu, piipun ja katon liitoksen tiivistävä pellitys ja säännöllinen nuohous auttavat pitämään hormin hyväkuntoisena ja turvallisena.

Jalkaränni ei jää huomaamatta

Jalkarännien eli pystykourujen asennus vaatii rautaista peltityöosaamista, mutta sitähän ei meiltä puutu. Rakennuksen sadevesijärjestelmä voi siis tietyissä tapauksissa koostua myös pystykouruista, joille saat asentajan kauttamme. Toteutamme tietenkin myös jalkarännien huollot ja korjaukset, joiden avulla kouru pysyy kunnossa vuosikymmenestä toiseen. Kuten tavallinenkin sadevesijärjestelmä, myös pystykourut vaativat puolivuosittain tapahtuvaa roskien poistoa. Roskien paino rasittaa kiinnityksiä ja katon räystästä, joten roskien poistoa ei kannata jättää väliin. Jalkarännejä rasittaa myös lumen paino. Jotta jalkaränni ei vaurioituisi ja irtoaisi katosta, kannattaa lumi poistaa sen kiinnityksiä rasittamasta. Lumiesteen korvikkeeksi jalkaränni ei missään nimessä sovi – vain oikea lumieste tai -aita suojaa lumivahingoilta.

Yläpohjan kuntoa tukevat kattotyöt

Aluskate varmistaa katon tiiveyden, ja ilmanvaihtoputket, harjatuulettimet ja tuuletusaukot ylläpitävät tuuletusta. Kosteus ja lämpö pitää saada pois katon alta, jotta kosteus ei alkaisi muhia puurakenteissa ja muissa yläpohjan osissa. Lämmöstä tiivistyvä kosteus eli niin sanottu kondenssivesi vahingoittaa katon alapuolisia osia yhtä paljon kuin kattovuodon takia katon alle pääsevä kosteus.

Aluskatteen korjaus voi olla seurausta asennusvirheestä

Aluskatetta pidetään kattokokonaisuuden tärkeimpänä osana, eikä suotta, sillä aluskate näyttelee suorastaan pääroolia katon vesitiiviinä pitämisessä. Nykypäivänä myytävät aluskatteet ovat niin kestäviä, että ne riittävät rakennuksen ainoaksi suojaksi – vaikka se ei kuitenkaan ole aluskatteiden tarkoitus. Jos vesikatteeseen tulee vaurio, mistä pääsee vettä katon alle, estää aluskate katon rakenteiden kastumisen. Tiukalle pingotettu aluskate ohjaa vuotovedet katolta pois. Koska vesi valuu oikopäätä räystäille, ei se ehdi kastella puuosia tai eristeitä. Katon alle ei siis ehdi kehittyä vaurioitua, ennen kuin kattovuoto havaitaan ja korjataan. Aluskate kannattaa siis korjata heti, jos se jostain syystä rikkoontuu. Aluskate voi vaurioitua esimerkiksi siksi, että se on alun perin asennettu liian löysälle, ja vesi jää sen päälle pitkiksi ajoiksi.

Pieneläinesteet suojaavat yläpohjaa

Pieneläinesteillä minimoidaan lintujen ja oravien aiheuttamat haitat katteelle tai yläpohjan eristeille ja aluskatteelle. Esimerkiksi räystäsverkoilla estetään lintujen ja oravien kulkureitti katon alle. Katon lämmöneristyskyky säilyy hyvänä, kun oravat ja linnut eivät pääse repimään ja sotkemaan katon lämmöneristeitä. Lintujen terävät nokat voisivat rikkoa aluskatteenkin, mikä johtaisi suhteellisen isoon korjausoperaatioon, sillä aluskatetta ei voi korjata alakautta. Jotta reikiintyneet kohdat saadaan vaihdettua, on vesikatto purettava vaurioituneiden paikkojen kohdalta. Räystäsverkko on helppo ja nopea asentaa, joten se kannattaa tehdä tällaisten tilanteiden välttelemiseksi.

Myös harjan tuuletusaukot kannattaa tiivistää. Harjalla sijaitsevista tuuletusaukoista aluskatteelle voi päästä roskia. Roskat sitovat kosteutta, kuten hyvin tiedämme, ja haurastuttavat siten aluskatetta. Aluskate on pitkäikäinen, mutta pitkään jatkuva tai kovin runsas kosteus on sen kunnolle turmiollista. Tiivisteet estävät roskien ohella myös tuiskulumen ja vaakasuoraan satavan veden kertymisen aluskatteelle. Tiivisteiden tulee tietenkin olla hengittävää sorttia, jotta kosteus poistuu odotetusti katon alta.

Lisälämmöneristys laskee lämmityskuluja

Syy talvella tapahtuvaan lämmön karkaamiseen ja kohtuuttoman suuriin lämmityskustannuksiin voi olla siinä, että katon eristekerros on turhan ohut. Eristeitä tarvitaan, koska lämpö nousee luonnostaan ylöspäin. Jos mikään ei estä lämmön kohoamista, se karkaa katon läpi. Uusien eristelevyjen tai -villojen tuonti katon alle auttaa pitämään kalliin lämmön siellä, missä sen kuuluukin pysyä. Vaikutus on havaittavissa heti seuraavana talvena, ja syntyneet säästöt saattavat kuitata lisälämmöneristyksen kustannukset jo parissa vuodessa!

Ilmanvaihtoputkien asennus- ja eristystyöt

Niin asuintilojen kuin välikatonkin ilmanvaihdosta tulee huolehtia. Monet katon läpivienneistä liittyvätkin ilman vaihtoon – esimerkiksi ilmanvaihtohormit. Jos välikatolla on kosteutta, se voi johtua siitä, että lämmin ilma ei pääse haihtumaan. Tarkistamme myös sen, onko eristeitä tarpeeksi. Tuulettumista tehostetaan uusien ilmanvaihtoputkien tai vaikka alipainetuulettimien avulla. Joskus kattoa on paras korottaa. Ilmanvaihtoputket pitää eristää kunnolla, ja (kuten jokainen läpivienti) tiivistää niin, ettei lämpö karkaa, eikä kosteus pääse sisälle. Kunnolliset eristeet estävät lämpöhukkaa ja torjuvat kondenssivettä, mitä kylmän ja lämpimän ilman kohtaaminen synnyttää. Asennuta viemärintuuletus- ja tuloilmaputket sekä raitisilma- ja ulkoilmakanavat meidän ammattilaisillamme, niin huolehdimme putkien eristystöistä ja tiivistyksistä asiaankuuluvalla ammattitaidolla.

Ullakko asuinkäyttöön tai parempi tuuletus – korotetaan kattoa!

Välikaton tuulettuvuuden ja lämmöneristyskyvyn parantaminen voi vaatia katon korotusta. Näin saadaan lisää tilaa eristeille, mutta ei tulla madaltaneeksi liikaa eristeiden yllä olevaa tuuletustilaa. Eristeet estävät lämmön karkaamisen asuintiloista, ja vähentävät kondenssiveden sekä saumavuotojen syntyä. Yläpohjan terveydestä ja toimivuudesta kannattaa huolehtia, sillä yläpohjan rakenteista riippuu se, kuinka pitkäikäinen katto. Ehkä haluat korottaa kattoa niin paljon, että alle mahtuu kokonaan uusi asuinkerros? Ehkä on aika muuttaa kattoa joko kaltevammaksi tai loivemmaksi? Oli syy katon korotukseen tai kattomuodon muuttamiseen mikä hyvänsä, teemme sen avaimet käteen -pakettina, ja tarvittaessa autamme myös rakennus- ja toimenpidelupien hankkimisessa. Taloudellisinta katon korotus, yläpohjan ja ullakon eristäminen tai kattokulman muutos on toteuttaa yhdessä kattoremontin kanssa, mutta jos vesikate on suhteellisen uusi, voidaan se asentaa takaisinkin kattorakenteita koskevien muutostöiden jälkeen. Tarvittaessa toteutamme myös savupiipun ja syöksytorvien pidennykset.

Katon aluslaudoitukset voidaan joutua uusimaan

Mikäli katon aluslaudoituksissa on jotain korjattavaa tai uusittavaa, ota yhteyttä saadaksesi parhaan avun asian tiimoilta. Asennamme, uusimme, korjaamme ja vaihdamme kaikki katon aluslaudoitukset, kattotuolit, kattoristikot ja ruodelaudoitukset. Vanhoja aluslaudoituksia pitää uusia, jos ne ovat kattovuodon takia kastuneet ja kosteuden myötä lahonneet. Puuosien uusimista voidaan tarvita silloinkin, jos katto on lähtenyt irti tuulella, puu on kaatunut tuulen voimasta katon päälle, tai lumitaakka on saanut katon painumaan luokalle. Ammattilaisemme eivät tee hätiköityjä johtopäätöksiä, vaan tutkivat aina huolella, mikä on paras tapa katon kunnostamiseksi.

Kattorakenteisiin kosketaan usein kattoremontinkin yhteydessä. Kattorakenteet uusitaan ja korjataan sellaisiksi, että ne kestävät vielä 50–100 vuotta. Jos huopa- tai peltikaton tilalle ollaan asentamassa tiilikattoa, tulee rakenteita yleensä vahvistaa, jotta ne jaksaisivat kantaa uuden ja paljon painavamman katon. Rakenteita asennetaan ja uusitaan myös silloin, kun kattoa ollaan korottamassa tai esimerkiksi muuttamassa vanhaa tasakattoa harjakatoksi.

Otsalautojen ja räystäslautojen lahovauriot estettävä ennalta

Asennamme ja uusimme otsalaudat joka taloon. Ne viimeistelevät rakennuksen ja estävät vettä sekä roskia pääsemästä sisään päädyissä olevista aukoista. Otsalaudat tulee myös maalata, jotta ne eivät lahoasi kosteuden tähden. Jos tuuli repii otsalaudat irti, teemme tarvittavat korjaukset. Vesikourujen takana olevaa lautaa kutsutaan räystäslaudaksi. Maalaamme omakotitalojen, kesämökkien ja muiden rakennusten räystäslaudat ja räystään aluslaudoituksen. Jos katon ulkopuuosissa esiintyy lahoa, uusimme ne tarpeellisilta osin, jotta laho ei alkaisi levitä katon muihin osiin. Laho on kärkäs leviämään, ja koska se aiheuttaa peruuttamatonta tuhoa, on kaikki voitava hyvä tehdä lahovaurioiden ehkäisemiseksi. Kuten minkä tahansa maalaustyön ollessa kyseessä, on pohjatyöt suoritettava huolella.

Peltikaton kiinnitykset tarkastettava usein

Peltikatto on tavattu kiinnittää kiinnitysnauloilla, mutta ruuvit kestävät paremmin puun kosteuselämistä. Aaltopeltikatto, suoraurainen peltikatto tai tiilimuotokate kannattaa kiinnittää kateruuveilla. Peltikattonaulojen vaihto kateruuveihin on hyvä veto – se pidentää peltikaton käyttöikää ja lisää myös asumisturvallisuutta. Peltikaton kiinnitykset on tarkastettava usein, jotta kaikki irronneet kattopellit tai puusta ylös nousseet naulat tulevat ajoissa huomattua ja korjattua (tai korvattua). Aika on saattanut haurastuttaa naulojen tai ruuvien tiivisteet. Jos tiivisteet puuttuvat, katon alle saattaa päästä kosteutta. Tilaa meiltä naulojen tai ruuvien vaihto, niin yläpohja pysyy kuivana, ja myrskyvahinkojen todennäköisyys pienenee. Läpiviennit ovat hyvin tyypillinen paikka katon vesivuodolle, toinen ovat kiinnitysruuvien (tai -naulojen) kohdat. Onneksi tällaiset kattovuodot voidaan helposti ehkäistä, jos katon kunto tarkastetaan kaksi kertaa vuodessa. Ruuvinreiästä tulee taas tiivis ja katosta tukevasti kiinnitetty, kun irrotamme vanhat ruuvit/naulat ja korvaamme ne hieman isommilla ruuveilla. Isommassa ruuvissa on myös aiempaa astetta isompi tiiviste, mikä pitää sade- ja sulamisvedet katon ulkopuolella.

Sulanapitojärjestelmä ei vie paljoa sähköä

Sadevesijärjestelmään talven mittaan syntyvä jää asettaa haasteita koko rakennuksen kunnolle ja pihan turvallisuudelle. Jäätä muodostuu, jos ränneissä on roskia, tai ränni on esimerkiksi sen verran vääntynyt, ettei kaikki vesi poistu kourusta. Jään poistaa höyrysulatus, mutta jos kouruihin on asennettu sulanapitokaapelit, ei jäätä ehdi muodostua. Kun vesi alkaa jäätyä, alkaa kaapeli lämmittää sitä huolehtien rännien vedosta. Roskat pitää silti poistaa kouruista, sillä roskien tukkimat rännit vuotavat yli reunojen sulanapitojärjestelmästä huolimatta.

Nykyaikaiset sulanapitokaapelit eivät vie paljoa sähköä talven mittaan. Kyseessä on kannattava investointi, kun ottaa huomioon, millaisia kosteusvaurioita ja jopa henkilövahinkoja ränneihin kertyvä jää voi aiheuttaa. Jää voi vaurioittaa rännit, ja rännien yli tulviva vesi saattaa kastella ja vaurioittaa rakennuksen julkisivun. Maahan asti valuva vesi tekee pihan liukkaaksi. Jäätyneistä ränneistä riippuvat jääpuikot vaarantavat nekin pihamaan turvallisuuden.

Pidennä terassin käyttöaikaa ja kata se

Terassia voi käyttää monta kuukautta pidempään ja kaikilla ilmoilla, kun asennutat terassikatoksen. Terassikatos, mikä seisoo osittain omilla jaloillaan, rakennetaan usein valokatteesta. Meiltä tällaisen katoksen asentaminen sujuu käden käänteessä, joten pääset pian nauttimaan aamuteestä ulos, vaikka sataisikin. Terassikatoksen alla säilytät tavaroita ympäri vuoden ja nautit punaviiniä tummuvissa illoissa – tarvittaessa huopaan kääriytyneenä tai terassilämmittimen kyljessä.