Huopakaton korjaustarpeet kuntoon meidän toimestamme

On tärkeää, ettei huopakatossa ole halkeamia tai reikiä – epätiiviit kohdat saattaisivat saada huopakaton vuotamaan ja katon alapuoliset rakenteet kastumaan. Kahdesti vuodessa tehty kattotarkastus auttaa huomaamaan kaikki reiät tai muut vauriot ajoissa. Kun vauriot osataan korjata heti niiden ilmestyttyä, pysyy huopakaton kunto tasaisen hyvänä vuosikymmenestä toiseen. Myös saumat ja läpiviennit pitää tarkastaa siltä varalta, että ne ovat alkaneet vuotaa. Kun bitumikatolle alkaa kertyä ikää, katon korjaustarpeet yleistyvät.

Ota meidät luottokumppaniksesi bitumikattosi ylläpitoon, niin saat pitkäikäisen katon. Asentamamme, huoltamamme ja kunnostamamme katto pitää pintansa huolimatta auringosta, sammaleista ja muista huopakaton kuntoa haittaavista ja häiritsevistä rasituksista. Meiltä sujuu luotettavalla ammattitaidolla kaikenlainen bitumikaton paikkaaminen, kuten irronneiden palahuopapaanujen liimaaminen kattoon tai vuotavan huopakaton korjaaminen. Tilaat meiltä myös ilmakuplien aukileikkaamisen, huopakaton saumaukset sekä esimerkiksi kattokaivojen korjaukset – aina yhtä kilpailukykyisin hinnoin!

Huopakaton korjaustyöt

Laadukas lopputulos meille itsestäänselvyys

Kun otat yhteyttä tähän koko Suomessa palvelevaan kattofirmaan, saat luotettavaa ja asiantuntevaa apua kaikenlaisiin ongelmiin, joita huopakatossa saattaa esiintyä. Korjaamme tasakatot, harjakatot, aumakatot ja esimerkiksi pulpettikatot, ja työn laatu on aina yhtä erinomainen. Palvelemme niin isojen kuin pienienkin kattojen korjaustöissä, joten olemme oikea valinta yhtä hyvin kerrostalon kuin koirankopinkin huopakaton kunnostamiseen. Tutkimme tapauskohtaisesti, miten katon korjaamisen suhteen on paras edetä. Joskus korjaustöistä selvitään uusimalla pintahuopa, kun taas joskus huopakaton reiät korjataan paikkapalojen avulla.

Huopakattoasiantuntijoiltamme kaikenlaiset huopakattokorjaukset sujuvat siten, että katto toimii jatkossa moitteetta. Meidän paikkaamamme kohta ei enää vuoda, eikä meidän tiivistämämme sauma repsota ja irvistele. Asiantuntemuksestamme on iso ilo myös välikaton tuuletusratkaisujen parantelussa, katon vesivahingon korjaamisessa ja katon osittaisessa uusimisessa.

Paikkapala korjaa huopakaton kattoreiän

Jos bitumikatossa on reikiä, korjataan ne liimaamalla päälle paikkapala. Jos reikiä on paljon, on paras harkita vanhan huopavuodan poistamista ja uuden, vedenpitävyydeltään luotettavamman vuodan asentamista sen tilalle. Katon rakenteet on ehkä korjattava kosteusvaurioiden varalta, sillä jos katossa on paljon reikiä, katon alle on saattanut päästä kosteutta.

Massa korjaa monet ongelmat

Auenneiden saumojen paikkaus, vuotavan läpiviennin tai jiirin tiivistys sekä ”höyrypussien” korjaus aukileikkaamalla ovat myös tavanomaisia huopakaton korjauksia. Bitumikaton saumat voivat avautua ja alkaa irvistää siksi, että katon kuivuminen on saanut sen menettämään kattohuovalle ominaisen joustavuuden. Ehkä sammalten juuret ovat työntyneet saumoista läpi? Seisovan veden painekin on voinut saada katon saumat muuttumaan epätiiviiksi. Bitumikatolle jää seisovaa vettä esimerkiksi silloin, jos kattokaivo ei vedä, tai jää estää sulamisvettä kulkemasta kohti vesikouruja. Saumat pitää tiivistää, jotta vettä ei (enää) kulkisi yläpohjaan. Uudelleensaumauksella estetään myös se, ettei tuuli pääse kermin alle ja ala repiä huopaa. Saumojen korjaamiseen käytetään usein massoja.

Ilmakuplat – niiden synty ja tuho

Pienet kuprut ja pullistumat huopakatteessa ovat höyrypusseja. Niitä muodostuu bitumikattoon kosteuden päästessä kermikerrosten väliin. Kosteus muuttuu höyryksi, kun se lämpenee. Tällöin nesteen tilavuus kasvaa. Koska huopakerrosten väliin syntyy painetta, syntyy katteen pintaan pullistuma. Jotta katteen pinta ei pullistuman seurauksena kuluisi ja hajoaisi, tulee kupru leikata auki. Tähän paikkaukseen tarvitaan ammattilaisiamme, jotka osaavat tehdä kattoon syntyneestä viillosta massojen avulla jälleen vesitiiviin.

Katon läpivienneistä alkaa moni kattovuoto

Läpivientivuoto tulee ensimmäisenä mieleen, jos joku epäilee kattonsa vuotavan. Miksi? Katon läpiviennit ovat valitettavan usein muutoin hyväkuntoisen katon tiiveyden pullonkaula. Oikein asennettu ja säännöllisesti tarkastettu läpivienti ei ole vuotoriski. Jos läpivientien tiivisteiden kuntoa ei seurata, silloin katto altistuu vesivuodoille. Tiivisteet kuluvat, ja jos niitä ei ajallaan uusita, voi vettä päästä kattorakenteisiin ja eristeisiin saakka. Jiirikin on altis vuotamaan, koska suurimmat lumimassat tuppaavat kertymään juuri katon sisätaitteisiin. Kovan paineen alla oleva lumen sulamisesta aiheutunut vesi saattaa valua saumoista läpi.

Huopakattovuodon korjaus meille juuri sopiva haaste

Me tiedämme, miten vuotava huopakatto on paras korjata. Kutsu meidät tarkastamaan katon vauriot, niin löydämme parhaan tavan juuri sinun kattosi kunnostamiseksi. Vuotokorjauksia on erilaisia – paras tapa edetä selviää, kun mittailemme ja arvioimme kattoasi omin silmin. Arviointikierroksen päätteeksi esitämme tarjouksen huopakaton korjaamisesta, ja kerromme, miten katosta tulee jälleen tiivis ja toimiva.

Hinnan laskemiseksi meidän on nähtävä katto omin silmin, ja ennen kaikkea tehtävä visiitti katon alla. Jos kattosi on tasakatto, on sen alle näkeminen hankalampaa. Tasakaton alle ei näe, ellei rakenteita pureta. Katon rakenteita on kuitenkin pakko avata, jotta saamme kokonaiskuvan katon kunnosta ja kattovuodon aiheuttamista ongelmista.

Mikäli kattovuoto on suhteellisen nuori asia, voidaan katon kunnostamisesta selvitä melko pienin kustannuksin. Aluskatteen ansiosta kattorakenteita ei tarvitse uusia, vaikka katto olisikin vuotanut. Kattoreiän paikkaus ja koko katon tarkastus kaikkien kattovuodoksi muuttua uhkaavien vaurioiden ja puutteiden varalta riittää katon korjaamiseksi.

Pidemmän aikaa kestäneen kattovuodon jälkeen katon alla saattaa olla laho-, kosteus- ja homevaurioita. Tällöin on purettava vanha huopakatto ja aluskate, kunnostettava kastuneet puurakenteet ja uusittava märät eristelevyt. Vanhaa kattohuopaa tuskin kannattaa kiinnittää enää paikoilleen – uusi huopa pitää varmasti vettä. Tarvittaessa katto voidaan uusia vain osittain.

Vuodenaikojen aiheuttamat koettelemukset huopakatolle

Vuodenaikamme koettelevat huopakattoa hieman eri tavoin. Talvella katolle sataa lunta, mikä saattaa kuormittaa liikaa huopakaton rakenteita. Keväällä lumi alkaa vähitellen sulaa, ja sulamisvesi saattaa päästä katon saumoista läpi. Kesällä aurinko paahtaa ja kuivattaa kattoa, ja syysmyrskyjen tuulet saattavat aiheuttaa erilaisia myrskyvahinkoja, kuten repiä vuotaa tai irrottaa katolla olevia kattotuotteita. Syksyllä puut tiputtavat lehtensä, ja osa niistä kertyy katolle – katolle jäävät lehdet vauhdittavat katon sammaloitumista. Sammal johtaa katon haurastumiseen ja erilaisiin vuotoihin.

Tasakatolta lumi ja vesi eivät poistu yhtä hyvin kuin satulakatolta, joten se on erityisessä vaarassa vaurioitua talvella. Satulakattokin voi painua luokalle, jos lumen paino ylittää normaalit mittasuhteet. Tosin katot rakennetaan nykyään hyvin kestäviksi, joten todennäköisimmät lumivauriot liittyvät lumen painon rasittamiin saumoihin, löystyttämiin kiinnityksiin tai katosta irrottamiin kattotuotteisiin. Lumivaurioita ehkäistään pudottamalla lumi ajoissa, ja varmistamalla sulamisvesien poistuminen katolta sulattamalla katon reunalta mahdolliset jääpaanteet.

Aurinko ei pääse kuivattamaan kattohuopaa liikaa, jos katetta suojaa huopakattopinnoite. Tarvittaessa tämä pinnoite voidaan uusia, jotta kate ei halkeilisi kuivuuttaan. Myrskyvahingot ovat vaikeammin estettävissä. Tuulen tekemiä tuhoja voi koettaa torjua tarkastamalla kattotuotteiden kiinnitykset ja huovan saumat jokakeväisen ja -syksyisen kattotarkastuksen aikana. Sammaloitumista torjutaan huolehtimalla myös katon puhdistuksesta yhtä aikaa tarkastuksen kanssa. Jos lumi, vesi, aurinko, tuuli, sammal tai esimerkiksi ilmansaasteet tai päällä kävely kuitenkin vaurioittavat huopakattoa, saat korjaajan katolle meidän kauttamme – eikä mitä tahansa korjaajaa, vaan useammankin kokeneen, luotettavan ja nerokkaan huopakattoammattilaisen!

Aluskate suojaa kattorakenteet kosteudelta

Aluskate on olennainen osa jokaista toimivaa kattoratkaisua, suojaahan se kattoa niin kulumisesta kuin odottamattomista vaurioistakin johtuvilta kattovuodoilta. Jos saumat pettävät ja katon alle alkaa tulla vettä, valuu vesi aluskatetta pitkin räystäille, ja yläpohjan rakenteisiin ei synny kosteusvaurioita. Jos aluskate on asianmukaisella tavalla asennettu kaikkia katon läpivientejä vasten, suojaa aluskate katon alapuolisia osia myös tuiki tavallisilta piipunjuuri- ja muilta läpivientivuodoilta.

Aluskatteen on tarkoitus kestää yhä kauan kuin vesikate, mutta aluskate voi erinäisistä syistä vaurioitua. Etenkin silloin, jos aluskatteen päälle on jäänyt seisovaa vettä, voi aluskate haurastua ja alkaa vuotaa. Reiät ja repeytymät on tietenkin korjattava, jotta aluskate saadaan taas kuntoon. Rikkinäisestä, vuotavasta aluskatteesta ei ole sanottavaa hyötyä vesivahinkojen ehkäisemisessä.

Kattojen aluskatteet korjataan uusimalla huonokuntoinen kohta, ja se on tehtävä yläkautta. Kattohuopaa pitää siis purkaa sen verran, että vaurioitunut aluskate saadaan uusittua. Jos kattohuopakin on huonossa kunnossa, ei sitä kannata kiinnittää enää paikoilleen. Monesti käy niin, että huopakaton aluskatteessa olevan reiän korjaamisesta sukeutuukin koko katon vaihto, mutta katto on aina parempi (ja huokeampi) uusia hieman liian aikaisin, kuin hieman liian myöhään. Jos aluskate jäisi korjaamatta ja katto vuotaisi, syntyisi katon alla kosteusvaurioita, joiden korjaaminen nostaisi kattoremontin hintaa merkittävällä tavalla.

Kondenssivettä IV-putken juuressa?

Vuosikymmenten vieriessä katon läpivientien ja kattotarvikkeiden kanssa saattaa esiintyä monenlaisia ongelmia, kuten läpivientivuotoja. Kiinnikkeiden löystyminen ja kattotuotteiden irtoaminen on toinen tavanomainen pulma. Lumi saattaa irrottaa lapetikkaat tai lumiesteet katosta, jos se pääsee tulemaan vauhdilla alas. Tuulikin voi irrottaa katosta sen varusteita – erityisen herkästi irtoaa katon korkeimmalla kohdalla oleva piipunhattu. Aina, kun huopakatosta irtoaa jotain väkisin, kärsii myös kate vaurioita. Ota yhteyttä, jos rännit, tikkaat tai vaikka koko katon varustearsenaali on pudonnut katolta maahan. Korjaamme vaurioituneet kattotuotteet, paikkaamme bitumikaton ja kiinnitämme varusteet takaisin omille paikoilleen.

Ehkä ilmanvaihtohormin tai viemärintuuletusputken juuresta tippuu kondenssivettä? Lämmöstä tiivistyvä kosteus vaurioittaa katon alapuolisia osia aivan kuten normaali piipunjuuri- tai saumavuoto. Eristämme ja tiivistämme putken sellaiseksi, että kondensoituminen loppuu. Jos vesi on jo aiheuttanut pahaa jälkeä katon alla, uusimme eristeet ja kunnostamme puuosat. Eristeitä ei kannata jättää märiksi, sillä niihin muodostuu nopeasti hometta. Puuosissa kosteus saa aikaan lahoamista, mikä johtaa rakenteiden heikentymiseen ja haurastumiseen.

Jos savupiippu on vuosien mittaan kärsinyt, on sekin katon turvallisuuden kannalta tärkeä kunnostaa. Piipun massaaminen on monesta syystä kätevä idea. Se onnistuu katon rakenteisiin koskematta, eikä kavenna hormia juuri ollenkaan, mutta tarjoaa silti pitkäaikaisen avun. Hormista tulee jälleen kaikin puolin turvallinen. Tärkeintä on suojata niin vanha kuin kunnostettu piippu oikein tehdyllä piipunpellityksellä sekä oikean kokoisella ja asennetulla piipunhatulla.

Jää ja roskat haittaavat kosteudenhallintaa

Vedet eivät poistu kattokaivojen tai vesikourujen kautta, jos katon sadevesijärjestelmässä on roskia. Mikäli kattokaivo ei vedä, kertyy tasakatolle lammikoita. Jopa vedenpitävyydestään tunnettu tiivissaumakatto alkaa vuotaa, jos kattokaivojen ympärillä on seisovaa vettä. Kattokaivojen puhdistaminen olisi parasta suorittaa kahdesti vuodessa. Saat tämän huollon meiltä, samoin kuin mahdollisten ongelmien (esimerkiksi saumavuotojen ja kosteusvahinkojen) korjaamisen.

Satulakaton vedenpoistosta huolehditaan rännien avulla. Päältä avoimiin ränneihin kertyy kaikenlaisia roskia, mitkä johtavat ongelmiin ruosteen ja jään kanssa, jos niitä ei poisteta. Pitkäaikainen kosteus saa uudetkin rännit ruostumaan, ja silloin ränneihin voi syntyä reikiä. Kun roskat ja niihin sitoutunut kosteus talven tullen jäätyy, voi jää rikkoa ja vääntää rännit. Jäätyneiden rännien yli vuotava vesi jäätyy jääpuikoiksi katon reunalle, ja osa siitä kastelee ja liukastaa pihamaan melkoiseksi luisteluradaksi.

Koska roskat tukkivat rännit, ei katolta tuleva vesi pääse poistumaan suunnitellusti. Katon ulkopuuosat ja ulkoverhouksen laudat ovat vaarassa kastua, kun vesi roiskuu ja tulvii rännien yli. Kun räystäs ei suojaakaan talon seinää ja perustuksia katolta tulevilta vesiltä, voidaan joutua ongelmiin erilaisten kosteus- ja homevaurioiden kanssa. Jos vesi ei poistu vesikouruista, vika voi olla myös kaadoissa. Jokaisen bitumikaton huolto-ohjelmaan pitäisikin kuulua sadevesijärjestelmän tarkastus ja puhdistus – näin vältetään monet ongelmat kosteuden kanssa.

Bitumikaton korjaus kestävästi, mutta kustannustehokkaasti

Aivan ilmaiseksi ei tasokkaasta kattokorjauksesta selviä, mutta kun tilaat kattokorjauksen meiltä, saat sen kaikesta erinomaisuudestaan huolimatta varsin edullisesti. Hinnoissamme ei niin sanotusti ole ilmaa, toimimmehan nykyaikaisella ja kustannustehokkaalla tavalla, ja asiakkaan paras etusijalla. Laskemme tarkan hinnan jokaisen kohteen korjaamisesta avaimet käteen -periaatteella. Hinnassa ovat mukana niin työtunnit (joista yksityisasiakas saa vielä useimmiten verovähennystä), materiaalit, loppusiivous kuin kaikki työkalut kuin esimerkiksi työskentelytelineetkin.

Huopakatto korjataan kestävästi, kun me olemme asialla. Sama kohta ei ala vuotaa, eikä katto vuoda mistään muustakaan kohdasta, kuuluuhan katon yleiskunnon tarkastus kaikkiin tekemiimme kattokorjauksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että tarkastamme katon aivan ilmaiseksi, ja mainitsemme kaikista mahdollisista ongelmista tai tavoista estää ongelmat jo ennalta. Huopakaton rasituksensietokykyä voi parantaa esimerkiksi uudella pinnoitteella, mikä antaa katolle suojaa auringolta, sammaleilta ja pakkasrapautumiselta.

Huopakaton kuntoa voi tukea oikeanlaisilla huolloilla

Huopakaton huollot kohentavat katon kuntoa, lisäävät sen rasituksensietokykyä ja pidentävät sen käyttöaikaa. Huoltotoimenpiteiden laiminlyönti toimii päinvastaiselle tavalla, eli heikentää katon kuntoa ja uhkaa lyhentää sen käyttöikää. Myös huoltojen väärä toteutustapa voi olla turmiollista huopakatolle. Huopakattoa huoltaessa pitää muistaa hellävaraisuus, olipa sitten kyse katteen puhdistamisesta tai lumen pudottamisesta katolta.

Kaikki puhdistushuollot, katon pinnoitukset, lumen pudotukset, jäänsulatukset ja muut huopakattohuollot kannattaa tilata alan ammattilaisilta, jotka osaavat liikkua ja toimia huopakatolla. Esimerkiksi hellejakson aikana katolle ei kannata nousta lainkaan kasvaneen vaurioitumisalttiuden vuoksi. Pehmennyt katto saattaa rikkoontua, kun sillä kävellään.

Oikealla tavalla ja tarpeeksi usein suoritetut kattohuollot saavat bitumikaton kestämään omakotitalon, rivitalon tai esimerkiksi kesämökin katolla jopa yli 40 vuotta! Tiedät aina, mitä juuri sinun kattosi tarvitsee, sillä tarjoamme katon yleiskunnon tarkastuksen ilmaiseksi kaikkien meiltä tilattujen kattotöiden yhteydessä. Tarkastuksen jälkeen paljastamme kaikki havaintomme.

Lumen pudottaminen katetta tuhoamatta

Katolla oleva lumitaakka saattaa aiheuttaa monenlaisia haasteita katon kunnolle, mutta sitä ei kannata vähentää kenen tahansa toimesta. Huopakaton lumenpudottajalla pitää ensinnäkin olla asianmukaiset työturvallisuustuotteet ja toisekseen hyvä käsitys siitä, mihin on ryhtymässä. Alas katolta kipattu lumi voi rikkoa terassikatoksen tai esimerkiksi alle pysäköidyn auton tuulilasin. Lunta ei tule kaapia pois ohjia myöten, vaan katolle tulee jättää kerros lunta. Ohut lumikerros suojaa bitumikatetta lapioilta ja kolilta, joiden osuminen katteeseen voisi aiheuttaa eriasteisia vaurioita. Kun katolla on jonkin verran lunta, toimii se myös kätevänä lisäeristeenä talven mittaan.

Näin sammal nujerretaan huopakatolta

Sammal ei kuulu bitumikatolle, ja siitä pääsee eroon säännöllisillä huolloilla. Katto tulee puhdistaa joka kevät ja syksy, jotta puiden lehdet ja muut epäpuhtaudet eivät alkaisi ruokkia sammalkasvustojen kasvua. Harjojen sijaan puhdistus tulee hoitaa hellävaraisemmilla ilmapuhaltimilla. Vanha kattohuopa, minkä pinnoite on jo melko kulunut, tuppaa sammaloitumaan katon puhdistuksista huolimatta. Katolle levitettävä sammalenpoistoaine eliminoi sammalkasvustot niin totaalisesti, ettei sammaleita ala muodostua aikoihin – katto pysyy siistinä jopa vuosia.

Pinnoitteella hidastetaan katon kuivumista

Auringon UV-säteet kuivattavat huopakatetta, ja kuivunut kate lakkaa joustamasta rasitusten alla. Jos pinnoite ei ole suojannut katetta kuivumiselta, tulee katteesta herkästi halkeileva ja vaurioituva. Huopakattopinnoite kuluu pois ensimmäisten kahden vuosikymmenen aikana. Kun pinnoite uusitaan ajoissa, palautuu huovan joustavuus ja erinomainen rasituksensietokyky ennalleen. Yksi ainoa kattohuolto riittää antamaan suojaa auringolta, sammaleilta, likaantumiselta, jäältä ja ilmansaasteilta jopa parinkymmenen vuoden ajaksi.